Infoblokk
logo logo logo

Kedves diákvendégek a Debreceni Zsidónegyedben

A Svetits Debreceni Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanári kara kereste meg a Debreceni Zsidó Hitközséget 2018. április 12-én, hogy az iskola 7-12 osztályos diákjai, közel 300 fővel szeretnék meglátogatni a zsidónegyedet. A létszám hallatára felkaptuk a fejünket, de Ragány Rita tanárnővel való egyeztetés és komoly igény hallatán egy tartalmas programot sikerült összeállítani.


A varsói gettólázadás (1943. április 19. – Niszan 27.) kitörésének évfordulója alkalmából az izraeli kormány úgy döntött, hogy minden évben megemlékezünk a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Az emlékezés már túllépett Izrael határain, és szerte a világban a kegyetlen fájdalom napja lett a HOLOCAUST EMLÉKNAP. A Gergely-naptár szerinti gettólázadás a zsidó naptár szerinti Niszán hó 27.


Egyik célunk az volt, hogy testközelből láthassanak bele a diákok a második világháborús korszakba, képet kapjanak a vészkorszak helyi szörnyűségeiről. Másik pedig, hogy a zsidónegyed szakrális tereibe betekintést nyerjenek, és információt kapjanak a zsidó kultúráról, a zsidó hagyományokról, valamint a debreceni zsidóság történetéről. Próbáljuk megmutatni, hogy egy megfogyatkozott aktív közösség működik, hagyományokat őriz, jó a kapcsolata a többi vallási közösséggel.


Igyekeztünk az iskolai merevséget mellőzve, a hitközség nyíltságán keresztül felvillantani. Tematikusan felkészültünk a napra, a diákok forgó színpad szerűen hallhattak a zsidó vallásról, a kegytárgyainkról, liturgiánkról, vallási intézményeinkről, és nem kevésbé a holokausztról. A rendezvényt Kreislerné dr Grósz Zsuzsanna alelnök nyitotta meg, és több osztály részére tartott előadást a holokausztra való állandó emlékezés vallásunk szerinti fontosságáról, és az emléknap jelentőségéről. Heller Zsolt folk-esztéta zsidóságról szóló interaktív előadása, Éliás Viktor kántor vallási dallamokkal illusztrált zeneszámai, Kreisler Gábor Tóra bemutatója nagy érdeklődést váltott ki. Lehetőség nyílt a Debrecen Televízió által készített „Akik lelke megmaradt a hitben” című dokumentumfilmjének megtekintésére is a 9-12 osztályos gyermekek számára. A holokauszt emlékfal előtti néma főhajtás, a 3 zsinagóga, a rituális vágoda és fürdő megtekintése kiegészítette a hallottakat. Bártfay Katalin Zsuzsanna igazgatónő és tanárkara vezetésével érkezett diákok áhítattal hallgatták a számukra érintőlegesen ismeret témát. A kérdésekből kitűnt, hogy komolyan érdekelte őket vallási életünk, mely számunkra is felemelő érzés volt. A tanárok segítségével baráti kapcsolat alakult ki a két vallási közösség között.


Április 12-én este az izraeli diákok egy csoportja Magal Deutsch vezetésével bejárta az egykori gettó területét, mely program a zsidó negyedben fejeződött be. Itt Horovitz Ernőné holokauszt túlélőt bombázták kérdéseikkel.
Ez a nap több volt mintegy egyszerű emlékezés napja, méltón idéztük fel elpusztított drága elődeinket.
k.g.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013