Infoblokk
logo logo logo

Képek a debreceni pészachról és előkészületeiről

A mincha előtti tanításokkal már a pészachra készültünk Dr. Asher Ehrenfeld rabbi úr segítségével.

Erev Pészach (Niszan 14 - péntek) nagyon mozgalmas volt a Hitközségen. Nézzük végig!

A reggeli imádkozás után volt az első szülöttek hagyományos lakomája. Ezt Dr. Asher Ehrenfeld rabbi úr tanítása követte, megosztotta velünk a pészachi tanulásának utolsó traktusát.

Ezt a chomec eladás követte a bet chamidrásban. A hitközségi konyha és a magánszemélyek eladásra váró chomece listára volt felfektetve. A várt vevő megérkezett Zámbori István személyében. Most is ő nyerte el a tendert, stabil, jó fizető vevő. A vételi összeg üzleti titok. A szerződés aláírása után, előleg megfizetése mellett a tulajdonjogot megszerezte. Az áldomás pálinka megívása után a szerződés életbe lépett. Úgy gondoljuk, hogy mindkét fél jó üzletet kötött.
11 órakor elégetésre került a chomec, mi tagadás, nem nagy mennyiség vált a tűz martalékává. Mindenki az utolsó napokban próbált tettől megszabadulni, minél kevesebb menjen kárba.


12 órakor kezdődött a smire macesz sütése. Dr. Ehrenfeld rabbi úr választotta ki a legmegfelelőbb helyet. A Széchenyi utcai volt kóser pékségre esett a választás, a megfelelő előkészítés után. Ennek a hagyományos pékségnek a kemencéje nagyon sok finom kóser kenyeret, kalácsot és sóletet látott. A szakember csapat a konyháról a rabbi úr vezetésével „felfegyverkezve” érkezett: nyújtófákkal és tésztahordó rudakkal, gyúródeszkával. Áthozták a langyos vizet vederben, és az elengedhetetlen jó minőségű lisztet. Ezt egy hittestvérünk biztosítja a malomból, melyet külön a számunkra száraz helyen őriznek. A gyúrás és a nyújtás szakemberek feladata volt: Amálka a főszakácsnőnk és egy szakács segítségével, Edithke irodavezető, Erzsike, a pékség dolgozója. Hidasiné Kati és e sorok írója is segített a folyamatban. A nyújtott tésztát a rabbi úr ügyes mozdulattal helyezte a tésztahordó rúdra, és vitte a kemencéhez, és pékeket megirigylő módon helyezte be. A macesz elkészítésének ideje is meg van szabva: a kenyérnek 18 percen belül el kell készülnie, mert utána megvan rá az esély, hogy a tészta megemelkedjék, megerjedhet. Ez bőven a normán belül volt az ügyes kezeknek köszönhetően. A sütőlapát kezelése sem volt idegen a rabbi úrnak. Megkérdeztem, hogy hol szerezte a gyakorlatot? A válasza az volt, hogy gyerek korában rendszeresen pészach előtt pékségben dolgozott, kereset kiegészítésként. Tehát most nálunk nemcsak vallási felügyeletét látta el a pászkasütésnek, sütést is gyakorlatban ő végezte. A saját készítésű macesz jobban esik, mint a gyári. Finomabb a saját pászka, mint a gépi, annak ellenére, hogy nem szabályos alakú, érezhettük magunk is! Ennek tesztelése a pészachi asztalnál volt - sikeresen átment a vizsgán.

A széder estéknek a Pásti utcai Ortodox Zsinagóga adott helyet, elegáns, de a hagyományokat tisztelően berendezve. Az izraeli diákok nélkül ültünk asztalhoz széder estén,- hiányoztak. A gyönyörűen előkészített asztalok hívogatták az ünneplésre várókat. Idén számos keresztény barátunk is együtt ült velünk, és hallgatták a felszabadulásunk történetét. Mindkét estet Dr. Asher Ehrenfeld Jeruzsálemben élő debreceni főrabbi vezette. A Haggadat rabbi úr olvasta fel. Az éjfélbe nyúló széder méltó megemlékezése volt az egyiptomi kivonulásnak. A felolvasott Haggada magyarázataival és napjainkra is érvényes igazságokkal, aktuális tanításokkal nagyon szívhez szóló volt. Erre az estre a Hitközség kóser konyhájának finom ételei járultak hozzá a sikeres széderhez. Ha jött volna Éliás próféta, a kitöltött vörös bor (reméljük, ezt szereti) mellé egy kis harapnivaló is jutott volna a finomságokból számára. Az ismert széderi dallamok a hitközségi „ZS-faktor” segítségével lettek hangzatosak. Nem titkolt dolog, a kórus készült erre, a közönségbe beépítve. A rabbi úr által megőrzésre átadott afikajmen sajnos, egyik este sem lett gondosan megőrizve, az élelmes gyermekek csak a számukra fontos ajándék ellenében adták vissza azt.


Csodálatos érzés tudni minden évben, hogy a széder azonos módon folyik Debrecenben, a Galutban és a Szentföldön egyaránt.
A családias hangulatú széderek nagyon jó hangulatban értek véget, és a hagyományos köszöntéssel búcsúzott a levezető rabbi: L'sáná há-bá'á bi-J'rusálájim – Jövő esztendőben Jeruzsálemben!


Reméljük és kívánjuk mindenkinek, hogy sokáig és sokszor ünnepelhessük békében és szabadságban a SZABADSÁG ünnepét!


k.g.

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013