Infoblokk
logo logo logo

Kibic Piknik Debrecenben

A több mint 20 zsidó szervezetet tömörítő Kibic Szövetség idén először nem Budapesten, hanem Debrecenben tartotta bemutatkozó rendezvényét a Debreceni Zsidó Hitközséggel közösen. A Kibic részéről Borgula András elnök és a tagszervezetek, valamint Hitközségtől Pálszabó-Jurovits Júlia és a Hitközség munkatársai voltak a nap szervezői. Megtiszteltetés volt az ország második legnagyobb zsidó hitközségének és Debrecen városának, hogy tizenöt zsidó szervezet gazdagította a programokat Debrecenben, a Pásti utcai zsinagóga udvarán 2016. április 10-én, vasárnap.


A piknik célja az volt, hogy a zsidó és nem zsidó érdeklődők megismerhessék a Szövetség tagszervezeteinek munkáját, vezetőit, célkitűzéseit, közelebb kerüljenek a zsidó kultúrához és eltöltsenek egy vidám napot a legkülönfélébb szabadidős programokkal.
2016. április 9-én (szombat) 20,30 órától, a szombat kimenetele után filmvetítéssel kezdődött a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában a program sorozat, „Brooklyn legmérgesebb embere” című filmet tekinthették meg az érdeklődők. Ez volt Robin Williams utolsó filmje.

Vasárnap 10 órakor kezdődött a piknik. Igaz, hogy egész nap esőre hajló időt jósoltak, de a standokon lévő nyüzsgés és a sikeres imádkozás elűzte az esőt, a napot vidám hangulat uralta. A 15 zsidó szervezetről kialakult tudásunkról és zsidó műveltségünkről teszteken győződtek meg a szervezet képviselői az egymást követő asztaloknál. Mi tagadás, ezekről a szervezetekről néha csak felszínes információnk volt, most ezek is kiegészültek. Szerencsére a sikeres ismertető anyagok, és a szóbeli információk segítettek a tesztek kitöltésében, a helyes kitöltések eredményei az állomásokon kapott zsetonok voltak. Az összegyűlt zsetonokat értékes zsidó tárgyú nyereményekre lehetett beváltani. Az e-mail címet leadottak között értékes ajándék csomagokat sorsoltak ki. A standok látogatása között lehetőség volt a vágodában rövidfilm megtekintésére. A gyermekekre is gondoltak a fűben lévő gyerekjátszón, ahol a monumentális játékok odacsalogatták őket. A háromszori túravezetésen a Pásti utcai ortodox udvar mellett a felújított Kápolnás utcai zsinagógát is megtekintették az érdeklődők. Az udvaron a pingpong asztal sem maradt kihasználatlanul. A sport-tevékenységhez vezető úton kézműves,- ügyességi,- attraktív játékokkal álltak elő „kibicesek”.

A szervezők a ”piknikezők” kulináris élvezetére is gondoltak. A koktélok széles tárházából lehetett választani. A kóser konyhánk által sütött flódninak óriási sikere volt. A mellette lévő kispoharakba kitöltött kóser pálinka sem a levegőbe szublimált, hamar gazdára találtak a kóstolón. A pikniken a szabadban elfogyasztott, a kóser konyhánk által főzött gulyásleves jól esett a résztvevőknek. A zsinagógában és az udvaron a zsidóságra jellemző nyüzsgés volt egész nap, többen családostól jöttek el. A nap fénypontját a Klezmerész zenekar koncertje jelentette. Aki napközben elment, erre a nem mindennapi műsorra visszajött. A Klezmerész tagjai merész klezmer-zenészek szó szerint! Tradicionális felállásban ismert, és kevésbé ismert jiddis, héber és szefárd dalokat játszottak. A tapsvihar nem maradt el, a közönség közös énekléssel és tánccal búcsúzott el a zenekartól. A zenekar vezetője Garai Péter meg volt elégedve a hallgatósággal: „jó közönség volt”, nekünk pedig egy színvonalas klezmer zenében volt részünk. Ebben az esetben a „Kibicnek” minden nagyon „drága” volt, szívvel-lélekkel dolgoztak a mi teljes megelégedésünkre!!!


Köszönjük a Kibic Egyesületnek, hogy a Debreceni Hitközség lett a kiválasztott. Reméljük, hogy más közösségekben is sikeresen mutatkoznak majd be.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013