Infoblokk
logo logo logo

Klasszikus imák és modern dallamok a Pásti utcai Zsinagógában

Augusztus 25-én, (Av 24.) vasárnap folytatódtak a kulturális rendezvények a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában. A Művészetek Udvara programsorozat nyár végi első előadására került sor ezen az autentikus helyen.

A zsidó zeneművészet legszebb és legismertebb dallamai mellett más zenei csemegében is volt része a közönségnek. Az est főszereplője a debreceni kötődésű Rudas Dániel, a Dohány utcai Zsinagóga kántora, a többi közreműködő jól ismert művészek, Király Miklós operaénekes és Neumark Zoltán zongoraművész volt.
Elsősorban a zsidó liturgiából ismert zenei feldolgozások és közkedvelt jiddis dallamok csendültek fel, de ahogy a cím is mutatja, emellett-musical és opera részleteket is hallhatott a közönség.
Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a hitközség alelnöke köszöntötte a közönséget, külön kiemelve a messziről érkezetteket, úgy, mint a nagyváradi, és nyíregyházi hitközségieket, valamint a Budapestről környékünkön vendégeskedőket, és mutatta be a fellépő művészeket: Rudas Dánielt, aki először lépett fel hitközségünkön. Ő a Zsidó Kulturális Fesztivál, valamint magyarországi és külföldi koncertek rendszeres fellépője. Király Miklós operaénekest, aki szólistaként a Magyar Állami Operaházban, valamint a Zurich Opera House-ban a legjelentősebb basszus főszerepek tolmácsolójaként lett ismert. Neumark Zoltán zongoraművészt, aki nem ismeretlen a debreceni közönség számára. Zoltán is sokszor szerepelt hazai és nemzetközi koncerteken és fesztiválokon, mint például a Budapesti Zsidó Nyári Fesztivál alkalmával.

A kiváló akusztikájú zsinagógában a műsor a fiatal kántor, Rudas Dániel, a környékünkhöz különösen kapcsolódó „Szól a kakas már” taktusaival kezdődött.

A mindennapi imádkozás dallamaiba, szokásaiba is betekintést kaptunk a fiatal kántor és Király Miklós operaénekes segítségével. Az ő basszusát liturgiai dalok és operák tolmácsolásában élvezhette a közönség. A ” Yerushalayim sel zachav”, és az „Osze Salom” műveket zárásként együtt énekelte a művészekkel a közönség. A zsinagógát zsúfolásig megtöltő nézőktől a tapsvihar nem maradt.
Debrecenben nincs klasszikus Nyári Zsidó Fesztivál, így kárpótolva érezhettük magunkat ezzel a művészi műsorral.
Rudas Dánielre büszkék vagyunk, nagy jövő előtt áll. Visszavárjuk!


Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a MAZSÖK által támogatott program nagyszerű, maradandó élményt nyújtott a közönségnek. A liturgiai dallamokat a „gyakorlatban” is hallhattuk a bet hamidrashban a művészek társaságában az esti imánál.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013