Infoblokk
logo logo logo

Konferencia a debreceni Deák Ferenc utcai zsinagóga emlékére

A második világháborúban megsérült, majd vissza nem állított, egykori Deák Ferenc utcai – ma Petőfi téri status quo zsinagóga emléke előtt tisztelegtek a Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Zsidó Szabadegyetem által szervezett konferencia résztvevői csütörtök délután, a Hitközség Bajcsy-Zsilinszky utcai székházában.
Az Zsidó Szabadegyetem ötödik évfolyama közeledik a nyári szünet felé. Ez az előadás egyben a nulladik napja is volt a péntektől vasárnapig tartó Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Debrecen és Határon Túli Testvér-hitközségeinek nemzetközi konferenciájának.


A rendezvényt Horovitz Tamás, a DZSH elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy sajnálatos módon ez a zsinagóga már nem lehet része a gyönyörűen felújított Zsidó Negyednek.
A rendezvényen dr. Mazsu János történész részletesen beszámolt a Debreceni Zsidónegyed kialakulásáról, létrejöttének okairól, annak kezdeti összetételéről. Hallhattuk, hogy nehezen jöhettek be Debrecenbe a zsidók, de mindig megbecsült polgárai voltak a városnak.
Papp József helytörténész bemutatta magát, az egykori status quo zsinagógát, és annak teljes történetét az építésétől a lebontásáig - történelmi és építészeti szempontból. Sajnálatos, hogy minden erőfeszítés ellenére Európa egyik legszebb zsinagógája lebontásra kényszerült. A program érdekességeként a nyilvánosság számára elsőként mutattuk be a bécsi Léna Nindl építész által készített 3D-s képzeletbeli rekonstrukciós modellt a zsinagógáról, aki a szóban forgó zsinagóga tervezőjének, Jacob Gartner városában, Bécsben él. Az építésznő rengeteg korabeli információt összegyűjtve, valamint a tervező hasonló munkáit tanulmányozva készítette el a modellt, amelynek segítségével az utolsó szegletig bebarangolhatjuk az egykori épület minden zugát az informatika segítségével. Élvezhetjük a díszes, monumentális 2 szintes zsinagógát, mely az építésznő Mester képzésbeli tudományos munkája volt.


Az esti órákba nyúló konferencia második részében a hallgatóság még saját korabeli személyes és tárgybeli emlékek felidézésével tisztelgett az építészet megsemmisült csodás alkotása előtt. A szabadegyetem rekordszámú közönségének sikerült valamennyire belelátni annak a zsinagógának a világába. A hallgatók kifejezték, hogy az egykori helyét meg lehetne jelölni az utókor számára. A sikeres konferencia anyagát szeretnénk írásban is megörökíteni.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013