Infoblokk
logo logo logo

Kortárs Kiállító Galéria megnyitása a Debreceni Zsidónegyed Művésztelepének alkotásaiból

Nyolc képzőművész, Láng Eszter, Both Teodóra, Szolnoki Rita, Ghyczy György, Kalmár János, Laukó Pál, Király György, Mikó F. László alkotótáboron vett részt a Debreceni Zsidó Hitközségünkön. A hitközség és a város számára is jelentős ez az új művészi kezdeményezés. A hitközségi tagok is nagy örömmel fogadták őket, a közösséggel együtt éltek a közvetlen „művészvilággal”, akik otthonosan érezhették magukat a közös reggeli, és déli étkezéseken. Az egyik művész választotta az ortodox zsinagógát alkotása színhelyéül, a többiek részére a kultúrterem adott otthont az alkotásra. A Debreceni Zsidó Hitközség és a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet a DZSH-művésztelep záró kiállítása nyílt meg április 8-án a Pásti utcai Orthodox Zsinagóga autentikus terében.

A nyolc képzőművész munkáját felvonultató tárlat résztvevőit Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, mint házigazda köszöntötte, a kiállítást Heller Zsolt esszéista, folkesztéta és Láng Eszter képzőművész, a művésztelep kurátora nyitotta meg.

 

 

Láng Eszter értékelte és összefoglalta hét alkotó munkáját, és mint egy értékelő tanár egyenként elemezte az alkotók munkáját. Elmondta, hogy a művészteleppel régi álmuk valósult meg. Heller Zsolttal közösen hosszú tervezés után a közelmúltban sikerült olyan pályázatot elnyerniük, mellyel megvalósulhatott a kezdeményezés. Az eredetileg tíz napra tervezett képzőművészeti találkozó az orosz-ukrán háború miatt kevesebb, mint egy hét alatt zajlott le, mert a szervező zsidó hitközség is a menekültek fogadására és ellátására fókuszál ebben az időszakban. A szervezők olyan alkotókat hívtak meg a művésztelepre, akik kvalitásaikról ismertek korábbi munkájuk alapján. Az alkotók aktivitását bizonyítja, hogy vacsora után is a székház kultúrtermében kialakított műtermek állványai és asztalai mellé tértek vissza a pihenés helyett. A művészek késő, vagy korán reggel már alkottak, ott álltak állványaik mellett. Láthatóan baráti alkotó kapcsolat alakult ki a művészek között.


A Zsidó Negyed megtekintése, a berettyóújfalui nemrég felújított zsinagóga meglátogatása, ihletet adott a művésztelep résztvevőinek. Szép és jó munkák születtek, értékes alkotói napokat tudhatunk magunk mögött. Sajnálatos azonban, hogy nem tudtuk az eredetileg tervezett időintervallumot kihasználni. Nemcsak a Debreceni Zsidó Hitközség és a Zsidónegyed, hanem az egész város büszke lehet arra, hogy egy ilyen kezdeményezés megvalósulhatott. Szakmai találkozásokban, új ismeretségekben sem volt hiány az elmúlt napokban, mivel a művésztelep kapui nyitva álltak a látogatók előtt. Szívesen fogadták az érdeklődőket alkotásuk közben, a Rachel-nőegylet is érdeklődéssel nézte a művészek munkáját.


Nemcsak Debrecenből és a régióból, hanem többek között Budapestről és Szolnokról is érkeztek a művésztelepre, ami további tervezgetéseknek és kapcsolódási lehetőségeknek lehet a kiindulópontja. Végül Láng Eszter elmondta, hogy a telep kiállítóit a későbbiekben egyéni kiállításokra is visszahívják majd. A tárlat látogatói javarészt egy-egy festményt láthatnak a művésztelep alkotóinak munkái közül. Jó kezdeményezésnek minősült az alkotótábor ötlete. Szeretnék, ha jövőre is megnyílna az alkotók előtt a zsinagóga kapui, mely tábor kiemelkedő eseménye nem csak a hitközségnek, hanem a városnak is.
A zsidó motívumok láthatóak az alkotásokon, mely különös érték a számunkra.
Szép emlékek maradnak a Hitközség számára is!

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013