Infoblokk
logo logo logo

Köszönettel és megelégedéssel fogadtuk Miniszterelnök Úr bátor kiállását a zsidóság mellett

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben megjelent levelét üdvözölte Horovitz Tamás, a Közép - és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.


Az Európai Bíróságnak a kóser vágás megtiltásáról szóló decemberi döntését, a vallásszabadság, a zsidó-keresztény örökség, valamint az Európában élő zsidó közösségek
elleni támadásnak minősítette Orbán Viktor miniszterelnök, melyet a Jichák Herzognak, a Zsidó Ügynökség elnökének, Jeruzsálemben írt levelében fejtett ki. Horovitz Tamás elnök szerint a zsidó közösség vallási és halachikus előírásainak megszegésére kényszerítené a fenti döntés az Európában élő zsidó közösségeket. Horovitz Tamás egyetért
Orbán Viktor miniszterelnök válaszával, melyben a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „Erőfeszítéseinknek köszönhetően megtapasztaltuk a zsidó élet és a zsidó kultúra reneszánszát Magyarországon.”


A zsidó vallás szigorúan tiltja az állatkínzást. Ennek feltétel nélküli biztosítására a kóser vágást hosszú évek alatt megszerzett tudással és gyakorlattal rendelkező vallási szakember, az úgynevezett „sakter” végzi. Vallási előírásaink szerint kizárólag az egészséges állat minősül kósernek, melyet a sakter ellenőriz.
Fontosnak tartjuk, hogy hagyományainknak és szokásainknak megfelelően a közösségekben biztosítható legyen a kóser vágás általi kóser étkezés a közösség tagjai számára. Ugyanakkor fontos szempont a közösségeknek, hogy a külföldről érkező zsidó hittestvéreinknek igényük szerint tudjuk biztosítani a kóser ellátást.

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013