Infoblokk
logo logo logo

Közös múltunk nyomában, kiállítás a Debreceni Zsidónegyedben

Válogatás a 100 éves Építészeti Archívum anyagából

A Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara, a Debreceni Zsidó Hitközség, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezésében a Közös múltunk nyomában – Válogatás a 100 éves Építészeti Archívum anyagából című helytörténeti kiállítás nyílt meg a Pásti utcai Zsidónegyedben. A Pásti Utcai Orthodox Zsinagóga mellett a rituális vágodát és a rituális fürdőt is megtöltötték a múlt emlékei.


A június 24-i pénteki megnyitó a Hitközségen a Múzeumok Éjszakája – nulladik napja volt.
Az idén, működésének 100. évfordulóját ünneplő debreceni Építészeti Archívumban különböző dokumentumok mellett egy ideje már a cívisházak tárgyi emlékeit is őrzi a két Podmaniczky-díjas helytörténész, Dr. Horváth Péter és Balogh László. Figyelemmel kísérik a házbontásokat, és izgalmas kincseket mentenek meg az utókor számára. A folyamatosan bővülő gyűjteményük legszebb darabjait mutatják be Közös múltunk nyomában - címmel a Pásti Utcai Orthodox Zsinagógában. Debrecen építészetébe nyerhetünk bepillantást 100 év távlatából.
A megnyitón köszöntőt mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és Dr. Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármestere. Csupa olyan apró eleme a város múltjának, épített örökségének, amelyeket két lelkes helytörténész gyűjtött össze, Balogh László és Horváth Péter. Ez a gyűjtemény kerül most először ilyen formában a látogatók elé. Ez egy nagyon fontos kiállítás lesz, hiszen a városunk ma már láthatatlan építészeti múltját idézi meg – hívta fel a figyelmet Puskás István alpolgármester.
Az izgalmas kiállítást megnyitotta és bemutatta Gábor István városi főépítész.
A kiállítás kurátorai - Dr. Horváth Péter és Balogh László helytörténészek - bemutatták a Civisporta MaGISter térinformatikai adatbázist, ezt követően közös tárlatvezetésre került sor.
Dr. Horváth Péter szenvedélyes tárlatvezetése az Orthodox Zsinagógában kezdődött. A debreceni zsinagógák korabeli anyagait is láthattuk. Kiemelt figyelmet érdemelt a Deák Ferenc utcai zsinagógáról képek, korabeli dokumentumok. A zsinagóga kerítésének darabjai Horváth Péterék saját gyűjtése volt, ez volt sláger. A folyamatosan bővülő gyűjteményük legszebb darabjait tekinthettük meg. Debrecen építészetébe nyerhetünk bepillantást 100 év távlatából a Közös múltunk nyomában - nevet viselő tárlaton. A rituális vágodában választ kapunk arra, hogy hol találkozhatunk még most, 2022-ben is “míves kivitelű”, az utca vonalába simuló deszkakerítésekkel, hogy nézett ki egy fésűfogas telken álló épület faoromzata, vagy épp mennyit változott a Cívisváros utcáinak elrendezése az elmúlt 100 esztendőben. A rituális fürdőben a cívis házaknál használt építőanyagok, kiegészítők jelennek meg.


Ismertetésre került a Múzeumok Éjszakája június 25-i programja is.
A múltat idéző kiállítás szeptember 20-ig tekinthető meg nyitvatartási idő alatt, munkanapokon 9 és 13 óra között.
Idézzük fel a múltunkat!

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013