Infoblokk
logo logo logo

Közösségi Sátoros Ünnep a Debreceni Zsidó Hitközségen

A Sátoros Ünnep az az ünnep, amely érdekes lehet mindenkinek, vallástól függetlenül. Szeptember 26-án (Tisri 20.) délután, a Pásti utca 4. szám alatt az Ortodox Zsinagógában és az udvaron lévő 40 éves pusztai vándorlásra emlékeztető sátorban nyílt közösségi napot rendezett a Debreceni Zsidó Hitközség. Ezzel a programmal csatlakoztunk a „Kultúrházak éjjel-nappal” országos programhoz is. Ez a sokoldalú rendezvény egyben Szabadegyetemünk 9. szemeszterének megnyitója is volt. A zsidóság is része a magyar kultúrának.


Kreisler Gábor programszervező ismertette a nap programját.


Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális alpolgármestere meleg hangú levele felolvasása után kezdődött a rendezvény.
„Az őszi zsidó ünnepek között a Sátoros Ünnep” címmel Horovitz Tamás DZSH elnök tartott tanítást, melynek apropója Shmuel Feigen debreceni rabbi a Sabbaton újság számára készített köszöntője volt. A Sátoros Ünnephez kapcsolódó előadásban népszerű formában hallhattunk a napokban beköszöntött zsidó új évről, és a szeptember elejétől kezdődött ünnepeinkről is. Az előadó figyelt arra, hogy a vallásunkban kevésbé járatosak is megértsék az ünnep jelentőségét.
A vallási ünnepekről tartott előadás után az ehhez tartozó nem könnyű totó tette próbára a csapatokat. Nem okozott nehézséget, minden csapat jutalma egy-egy üveg kóser bor volt.

 

A zsidó naptár érdekességeiről Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, újságíró tartott előadást. A világmindenség naptárairól hallhattunk érdekes ismertetést. Szemléltető eszközként egy csillagászati iskola-planetáriumot, éggömböt, is hozott az előadó.


A két érdekes szóbeli előadást zsidó dallamok követték Éliás Viktor debreceni kántor előadásában, Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével. A közönség együtt énekelt az előadókkal.
Stílszerűen a sátorban a hitközség süteményei mellett az őszi bibliai betakarításra emlékeztető, önkéntesen hozott gyümölcsök kerültek felszolgálásra.
A hozott gyümölcsökből a kóstoló az udvaron felállított ünnepi sátorban baráti beszélgetések mellett zajlott. A Szoboszlai Endre által hozott körte pálinka fokozta az amúgy is meleg hangulatot.

Minden korosztályra gondoltunk a programban, a gyermekekről külön gondoskodtunk arcfestéssel és kifestőkkel.
Lehet mondani, hogy 0-99 év közöttiek voltak a vendégeink.

Élményekkel és ismeretetekkel gyarapodva tért haza mindenki, aki a Debreceni Zsidó Hitközségen töltötte a verőfényes, családias hangulatú délutánt, aki bele szeretett volna látni a hitközség vidám vallási ünnepébe.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013