Infoblokk
logo logo logo

Látogatás a debreceni Zsinagógákban

December 7-én délután bírósági dolgozók, nyugdíjasok és hozzátartozók 39 fős csoportja látogatta meg a két debreceni zsinagógát. Tavaly mindkettőt felújították.
Először a Pásti utcai épületet néztük meg, ahol a Zsidó Hitközség Elnöke, Horovitz Tamás köszöntött bennünket. Elmondta, hogy a háború előtt 12000 zsidó ember élt Debrecenben, kb. 6000 élte túl a borzalmakat, mára kb. ezren maradtak.
A látogatás során Kreisler Gábor és felesége, Dr. Grósz Zsuzsanna volt a kísérőnk.


A Pásti utcai ortodox zsinagóga díszesebb, belül eredeti színekre festették, a csillárok is az eredeti mintájára készültek. Ott megnéztük a Tóratartó szekrényt, a Tóra olvasó állványt, melynek alján kerekek vannak, így középre húzható. A férfiak lent imádkoznak, a földszinten, a nők az emeleten, ahol a mellvéd felett farács helyezkedik el, így láthatnak le a nők. A Pásti utcai épületet imádkozásra kevésbé használják, koncertek, előadások, filmvetítések helyszínévé vált. A közösség rabbija Izraelben él.
Az épületegyütteshez a kóser vágoda, (ahol csak a sakter, a rituális vágás végrehajtására jogosult személy végezhette a vágást, manapság a szakember Bécsből jön, mivel Magyarországon nem található, ilyen fajta képzés sincs), valamint a kisméretű imaterem tartozik. Az imateremben megnéztük a Tórát, amelyet nem lehet megérinteni, hogy ne zsírosodjon el, a felolvasó Tóramutató pálcával kíséri a szöveget. A pincében rituális fürdő maradványa az esővízgyűjtővel (az esővizet használták fürdésre) található.
Megtudtuk, hogy bizonyos imához legalább tíz férfi kell (a fiúgyermek tizenhárom éves korától számít nagykorúnak). A férfiak tanítják, oktatják a gyermekeket, emiatt a gyermekek szorosabban kötődnek édesapjukhoz. Szombaton nem szabad dolgozniuk, főzni, mosogatni, még utazni sem, kivéve a hajót, ha az utazás a szombat bemenetele előtt megkezdődött.


Saját bíróságuk van polgári ügyekben, amely három tanult emberből áll és bűnnek számít polgári ügyekben rendes bírósághoz fordulni. Zsuzsanna asszony mesélt nekünk szokásaikról, étkezésükről. Kiderült, hogy az eltérő vallású házaspár halála után nem nyugodhat együtt.
Miután megnéztünk minden épületet a Pásti utcában, átsétáltunk a Kápolnás utcai zsinagógába, amelyben 600 ember fér el.
Az épület belülről kevésbé díszes, mégis barátságosabb, az ülések fából vannak. A nagy ünnepeken történő imádkozás ma már itt történik. A nők az emeleten a mellvéd felett dróttal vannak elválasztva (olyan, mint a kerítés). Megtudtuk azt is, hogy idősek klubját is működtetnek, a férfiaknak kártya napjuk van és lehetőségük van számítógépes tanfolyamon is részt venni, sőt angol nyelvtanulás is folyik. A felújítás során zarándokszállás kialakítására is sor került. A végül több mint kétórásra sikerült látogatás után megköszöntük a Kreisler házaspár türelmét, lelkes túravezetését.

Vargáné dr. Tóth Zsuzsanna

 

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013