Infoblokk
logo logo logo

Mártír megemlékezés Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség 2016. július 10-én (Tamuz 4) mártír istentiszteletet tartott a Holokauszt debreceni áldozatainak emlékére a Monostorpályi úti temetőben. Az emelvényen foglaltak helyet a holokauszt-túlélők, Komolay Szabolcs, Debrecen megye jogú város alpolgármestere, Majoros László nyugalmazott ezredes, a MEASZ debreceni szervezetének alelnöke, Deutsch Péter, budapesti Bethlen-téri rabbi, Kerekes Béla, Budapest Bethlen-téri főkántor, Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, MAZSIHISZ-alelnök.
A meleg ellenére számos emlékező jelent meg a temetőben. A helybeliek mellett elszármazott, sőt még Amerikában élő hittestvéreinket is láthattunk a hőség miatt felállított sátor alatt.


Arra, ami a második világháborúban történt, nem lehet magyarázatot találni – ezt mondta a holokauszt debreceni áldozatainak emlékére tartott mártír megemlékezésen Komolay Szabolcs alpolgármester. Felidézte, hogy 160 évvel ezelőtt néhány zsidó család Debrecenben egy fejlődő közösséget hozott létre. A holokausztnak azonban a megyeszékhelyen is sokan estek áldozatul. 12 ezer zsidót vittek el gettókba, munkaszolgálatra, de mindössze csak hatezren tértek haza.
- Azok a zsidó debreceni polgárok, akik megmenekültek a borzalmaktól, és akik közül néhányan még ma is itt vannak közöttünk, megmutatják nekünk, hogy van remény és hit még abból a kilátástalan helyzetből is, amiből ők visszatértek – mondta az alpolgármester.
Deutsch Péter, debreceni gyökerekkel rendelkező rabbi azt mondta a megemlékezésen: nem sikerült Hitler terve, nem tudták megsemmisíteni a zsidó népet. Azonban emlékezni és harcolni kell azért, hogy ilyen embertelen népirtás ne történhessen meg még egyszer, sem a zsidósággal, sem más népcsoporttal. Ellen kell állni a fanatizmusnak – tette hozzá.
- Béke és remény. A mi feladatunk megalkotnunk és hirdetnünk, hogy béke legyen a Földön és remény, hogy biztonságban tudjunk élni, felnevelni gyerekeinket – mondta a rabbi.


Kerekes Béla budapesti főkántortól az ilyenkor szokásos imákat az emlékezők meghatottan hallgatták.
Majoros László nyugalmazott ezredes mártírhalált halt katonákra emlékezett. Kiemelte, hogy a kormány milyen nagy gondot fordít a zsidó temetők és sírok gondozására.
A gyászolók közösen Somogyi László holokauszt túlélővel mondták el a kadish gyászimát.


Ezután Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó hitközség elnöke egy szál virággal köszöntötte a rendezvényen megjelent holokauszt-túlélőket, bízva a további találkozásokban.
Végül a megemlékezők az apafai lőtéren kivégzett munkaszolgálatosok sírjánál mondták el a gyászimát Deutsch Péter rabbival közösen.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013