Infoblokk
logo logo logo

Mártír megemlékezés Debrecenben 2017-ben

A Debreceni Zsidó Hitközség 2017. július 2-án vasárnap (Tamuz 8) mártír istentiszteleten emlékezett meg a Holokauszt debreceni áldozatairól a Monostorpályi úti temetőben. Az emelvényen, és a meleg miatt felállított sátor alatt számos holokauszt-túlélőt köszönthettünk, sajnos számuk évről évre csökken. Dickmann Sándor hitközségi alelnök,köszöntötte, Dr. Barcsa Lajost, Debrecen Megye Jogú Város alpolgármesterét, Majoros László nyugalmazott ezredest, a MEASZ debreceni szervezetének alelnökét, Dr. Kustár Zoltánt, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektorhelyettesét, Árvai Gábort a budapesti Dózsa György úti körzet elnökét, Dr Asher Ehrenfeld debreceni főrabbit, Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét, Éliás Viktor debreceni kántort.
A meleg ellenére számos emlékező jelent meg a temetőben. A helybeliek mellett elszármazott, hittestvéreink is eljöttek erre a megemlékezésre.
A beszédek előtt egy kedves gesztusnak lehettünk a részesei, az alpolgármester úr és a hitközég elnöke egy szál fehér rózsát adott át a holokauszt túlélőknek, bízva a további találkozásokban. Könnyes szemmel fogadták az idős emberek a virágot.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester Márai Sándor: „A teljes napló” című könyvéből vett idézettel kezdte beszédét. Kiemelte, hogy a második világháborúig Debrecenben élő 12 ezer zsidó nagyon jól beilleszkedett a cívisváros lakói közé, s kultúráját erősítették a városnak. Az alpolgármester mai feladatként a vallás, az örökölt hagyomány megőrzését, ápolását, gyakorlását, egyben a holokauszt debreceni áldozatai emlékének megőrzését nevezte meg. Ehhez hozzájárult a város, amikor 2015-ben, falat emelt a Pásti Utcai Ortodox Zsinagóga udvarán a csaknem hatezer meggyilkolt áldozat emlékére.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, elsősorban a vidéki zsidóságot érintő deportálásra emlékezett, melynek során a debreceni közösség közel hatezer mártírt gyászol. Hatezer debreceni zsidó származású magyar állampolgárt, akik ma hiányoznak közülünk. Hiányoznak közülünk meg nem született gyermekeik, unokáik, akiknek munkája, szellemi tudása és ereje mind-mind városunk javát szolgálta volna az eltelt évtizedek alatt és a jövőben is. Ha a nagy elődökhöz hasonlóan - úgy, mint Löfkovits Arthúr, a Városi Múzeum alapítója, vagy Rex Sándor és Rex Ferenc a mai BIOGAL alapítói, dr. Ladányi Józsa sebészprofesszor, a farkastorok és nyúlajak gyógyításában szerzett elévülhetetlen érdemeket, s még hosszan folytatható a sor, Debrecen hírnevét öregbítenék.
Horovitz Tamás elmondta, hogy az emlékezés nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is, nekünk, zsidóknak és nem zsidóknak, akik ma megbecsült polgárai vagyunk Debrecennek.
Gondolatait a következőkkel zárta: Bízunk abban, hogy méltó utódai lehetünk apáinknak, nagyapáinknak, s a vissza nem tért, ártatlanul elpusztított honfitársainknak. Reméljük, hogy a Gán Édenből ők is büszkén tekintenek ránk.


Majoros László nyugalmazott ezredes mártírhalált halt katonákra emlékezett. Kiemelte, hogy a kormány milyen nagy gondot fordít a zsidó temetők és sírok gondozására. A mostani pályázat segítségével az I. világháborús sírok is méltó módon az emlékezés helyeivé válnak a Monostorpályi úti temetőben. Az apafai lőtéren kivégzett munkaszolgálatosokról sem felejtkeztünk meg.


Ezután Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi szavait és tanítását hallhattuk, aki borzalmak felelőseire is utalt:
– A magyarországi zsidóságból 600 ezret pusztítottak el. Mi volt a bűnük, miért irtották ki az európai zsidóság egyharmadát úgy, hogy aktívan nem is vettek részt a háborúban? Ez történt a „civilizált” kontinensen, német kezdeményezésre, de az európai népek közreműködésével, ami nélkül a holokausztot nem lehetett volna ilyen sikerrel végrehajtani – jelentette ki Dr. Asher Ehrenfeld. Szerinte nem csak Németország bűnös, nem pusztán hat millió zsidó pusztult el, hanem maga Európa: amelyik civilizáció ugyanis képes végrehajtani egy holokausztot, annak „jövője nem lehet, erkölcsileg elvesztette hatását.”
– Elfelejteni a történteket kényelmesebb, de nem szabad, tanulni kell a múltból és emlékezni – mutatott rá a Főrabbi úr.


Éliás Viktor Debrecen fiatal kántorától az ilyenkor szokásos imákat az emlékezők meghatottan hallgatták. Ilyen rendezvényen eddig nem hallottuk, alkalomhoz illő volt imádkozása.


A gyászolók közösen Dr. Asher Ehrenfeld főrabbival együtt mondták el a kadish gyászimát.

 

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013