Infoblokk
logo logo logo

Mártírmegemlékezés 5781-ben

A holokauszt debreceni áldozataira emlékeztünk a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában június 21-én (Tamuz 10). Az eseményen több holokauszt-túlélő is részt vett, akiknek a száma - sajnos - évről évre csökken A hagyományhoz híven külön köszöntötte a Debreceni Zsidó Hitközség őket virággal. 2020-ban csak a holokauszt emlékfal előtt tartott megemlékezést a gettón kívüli sétával.

Debrecen számára egy különösen tragikus hónap a június. Több olyan epizódra is emlékezünk ilyenkor a város történelméből, amikor ártatlan embereket ért el a háború borzadalma. Az első szerelvények is ekkor gurultak ki és indultak el a haláltáborok felé. Ez mindannyiónk szégyene– emlékeztetett Dr Puskás István, Debrecen alpolgármestere.

Az áldozatok mellett meg kell emlékeznünk a túlélőkről és azokról is, akik szembe szegültek a gonoszsággal, és megpróbálták menteni embertársaikat, tanúságot téve ezáltal arról, hogy az emberek szívében szeretet is lakozik – fogalmazott az alpolgármester.

Horovitz Tamás, házigazda, Debreceni Zsidó Hitközség elnöke folytatta a megemlékezést.
Elmondta, hogy példaértékű azon emberek élete, akik a megpróbáltatások ellenére is kitartottak hitükben. 12 ezer deportáltból 6 ezren tértek vissza Debrecenbe, újra megalakítva a közösséget. Nekünk az a feladatunk, hogy tovább vigyük emléküket, tartsuk a hagyományainkat, a vallásunkat, és bizonyítsuk be, hogy a zsidóság mindig is élni és létezni fog Magyarországon.

Szinte a mai napig felfoghatatlan, hogy voltak emberek, akik úgy döntöttek a pusztító világ akkori vezetőivel egyetértve, hogy hatmillióval kevesebben éljenek a Földön, és hatszázezer magyar zsidóra sincs szükség. Sosem fogjuk pótolni azokat a testvéreinket, akik Debrecenért csak tettek, és nem elvettek, és csupán annyi volt a bűnük, hogy zsidónak születtek. Mára a legtöbb, amit tehetünk értük, hogy kegyelettel megőrizzük őket – hangsúlyozta Deutsch Péter főrabbi.

Majoros László, ny. ezredes, a MEASZ debreceni elnöke, az Apafai lőtér 62 áldozatára emlékezett dokumentumok felidézésével.

Deutsch Péter rabbi által elmondott gyászimával zárult a nagy hőségben a megemlékezés a Holokauszt emlékfal előtt.

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013