Infoblokk
logo logo logo

MAZSIHISZ TAGHITKÖZSÉGI ELNÖKÖK KÖZLEMÉNYE DR. RÓNA TAMÁS FŐRABBI ÚR ÜGYÉBEN

Mélységes aggodalommal figyeljük dr. Róna Tamás PhD. körül kialakult méltatlan szituációt.
Mint ismeretes: Róna főrabbi munkaviszonyát dr. Kunos Péter a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója szerdai nappal megszüntette. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy igazságot tegyünk az ügyben, de nem megyünk el szó nélkül egyes események mellett.
Annak ellenére hallatjuk a hangunkat, hogy a szervezeten belül egyes vezetők erőltetnek egy olyan teljesen torz „demokrácia-felfogást”, mely szerint a testületi többségi döntés után „kibeszélésnek” helye már nincs. Ez nyilvánvalóan jogkorlátozás, hiszen egy országgyűlési törvény elfogadása után is bármelyik képviselő – függetlenül attól, hogy a parlamenti patkó melyik oldalán ül – elmondhatja különvéleményét a döntésről.
Rátérve az ügy érdemére: azon lehet polemizálni, hogy Róna főrabbi úr megfelelő keretek között gyakorolta-e a véleménynyilvánítás őt is megillető alkotmányos alapjogát, azt azonban több, mint visszatetszőnek gondoljuk, hogy ezért a MAZSIHISZ őt megtorlásként elbocsátja.
Furcsa érzések kavarognak bennünk az állítólagos plágium-váddal összefüggésben, hiszen érdekes módon egy diplomamunka leadását követően 20 évvel merül fel ennek a gyanúja. Ráadásul az egyetemekre vonatkozó törvény a hosszú idő eltelte miatt még egy esetleges plágium esetén sem enged hátrányokat alkalmazni.

A munkáltatói felmondás és a hétfő esti Rabbitestületi ülés döntése között feloldhatatlan ellentét feszül, hiszen ismereteink szerint a Rabbitestület kiállt elnöke, Róna főrabbi mellett. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem nekünk kell megválaszolni azt a kérdést, hogy Rabbitestületi döntéssel szemben a munkáltatónak van-e lehetősége a felmondás eszközével élni.

Függetlenül attól, hogy a felmondás jogszerű-e vagy sem, annak tényét és időzítését is súlyosan aggályosnak tartjuk. A Nagyünnepekre való lelki felkészülés időszakában ily kemény döntést hozni álláspontunk szerint nem csak vallási törvényeinkkel, hanem az alapvető humánummal való szembehelyezkedés is.
Összefoglalva: egy kétgyermekes főrabbinak mondott fel a MAZSIHISZ, kinek elhelyezkedési lehetősége a neológia világán kívül szinte lehetetlen. A MAZSIHISZ döntése nem csak a jelenlegi megélhetését vette el a főrabbi úrnak, de egyházi nyugdíjjogosultsága is csorbát szenvedhet Róna Tamásnak.
Ne szépítsünk, egy kétgyermekes zsidó családot, egy főrabbi családfővel az élen taszított a létbizonytalanságba a MAZSIHISZ döntése, mely határozat morálisan vállalhatatlan, embertelen.

 

Titkon reméltük, hogy a MAZSIHISZ, mint munkáltató felülmérlegeli a döntését, és mielőbb helyreállítja a súlyosan sérelmes módon megszüntetett egyházi jogviszonyt. Sajnos azonban azt látjuk, hogy a MAZSIHISZ friss közleménye „büszkén hirdeti” vezető rabbija félreállítását.
Együtt érzünk Róna főrabbi úrral és családjával, és ne legyen rászorulva, de a Budapesti Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Kecskeméti Zsidó Hitközség, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportja, a Nagykőrösi Zsidó Hitközség és a Szolnoki Zsidó Hitközség szükség esetén lehetőségei szerint támogatni fogja a családot.


2020. szeptember 11.

5780 Elul 22.

 

Berman Dávid                                Feldmájer Sándor                                prof. dr. Grósz Andor

Szolnoki Zsidó                                Nagykőrösi Zsidó                                   Kecskeméti Zsidó

Hitközség                                        Hitközség                                               Hitközség

Elnöke                                             Elnöke                                                   Elnöke

 

 

Horovitz Tamás                              Mester Tamás                                     Raáb András

Debreceni Zsidó                              Budapesti Zsidó                                    Kiskunhalasi Zsidó

Hitközség                                         Hitközség                                             Hitközség

Elnöke                                             Elnöke                                                   Elnöke

 


Dr. Feldmájer Péter

Mazsihisz

Közép-Magyarországi Területi Csoportja

elnöke

 

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013