Infoblokk
logo logo logo

Megemlékezés Lag Baomerkor (május 23 - Ijar 18) és a filmklub összejövetele

Május 9-én alakult a Debreceni Zsidó Hitközségen belül a Szabadegyetem szervezésében a Filmklub, május 23-án újabb összejövetelt tartott. Az „Életvonat” francia-belga-holland-román filmdrámát néztük meg közösen. Maga a film apropója szomorú és drámai, de volt benne vígjáték, ahogy játszanak a szereplők. A szomorú téma érdekes feldolgozását nagy figyelemmel követte a közönség, taps sem maradt el.

A film előtt egy rövid megemlékezést tartottunk. Ijár 18-án, május 23-án, az összejövetel napján volt Lag Baomer. Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi idézte fel számunkra a történelmi hátteret. Az Omerszámlálás , a Pészach és Sávuot közötti időszak. Pestisjárvány pusztított Akiba rabbi tanítványai között, mely járvány a 33. napon, Lag Baomerkor megszűnt. A járvány huszonnégyezer áldozatára emlékeztünk, éppen azon a napon, amikor ezt az ünnepet üljük, mely éppen a találkozásunk napjára esett. A naptárról, az Omerszámlálásról is hallhattunk. Tórai tanítást is kaptunk: Veáhávtá leréáchá kámochá – szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Ez az a mondat, melyről rabbi Akiva, az egyik legnagyobb talmudi bölcs, azt mondta, hogy ez a Tóra legalapvetőbb parancsolata. Nem egyszerű micva ez, folyamatos odafigyelést kíván, reflektálnunk kell másokra és mások érzéseire ahhoz, hogy megfelelően tudjuk teljesíteni. Ez a mai nap is érvényes vallástól függetlenül.
Szünetben a résztvevőknek olyan szendvics volt tálalva, amiben stílszerűen sült hús volt, ami a kóser konyhánkon készült. Ilyenkor Izraelben a családok a szabadban hússütéseket rendeznek. Így lett kerek ez a tartalmas délután..

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013