Infoblokk
logo logo logo

Megújult a berettyóújfalui zsinagóga

Megható, örömteli eseménynek lehettünk részesei 2021. június 9-én (Sziván 29.) a Debrecentől 40 kilométerre lévő Berettyóújfaluban.

Az épület 1903-ban készült el, a háború után nagyon sokáig állt elhanyagoltan, romosan, vasraktárnak használták.


A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében 495 millió forint - európai uniós forrásból, és 275 millió forint állami támogatásból valósult meg. Ha Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere nem lett volna ennyire elszánt, akkor ez a felújítás nem valósulhatott volna meg. Úgy gondolták, hogy kötelességük a zsinagógát felújítani.
1900-as évek elején Berettyóújfalu lakosságának 11 százaléka tartozott a zsidó közösséghez, a holokausztnak pedig 654 helyi áldozata volt.


Az elkészült, ismét régi pompájában lévő zsinagógát politikusok és zsidó szervezetek vezetői jelenlétében adták át.
Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, a zsidó-keresztény gyökerek megtartása, ápolása létfontosságú a jövő szempontjából. A hitnek helye van a modern világban.
A beszédek mellett hazai zsidó szervezetek vezetőitől, rabbijaitól aktuális vallási tanításokat hallhattunk a hely szelleméhez, és a város egykori rabbijához, Amram Blumhoz illően.
A zsinagóga belső kialakítása Heller Zsolt folkesztétának, a zsinagóga kurátorának köszönhető. Az ő tervei alapján korszerű technikai megoldásokkal emlékezik a város elhurcolt polgáraira, ismert személyiségeire. Rendhagyó tárlatvezetésével kaptunk képet a korszakalkotó megoldásokról. Az állandó kiállítás bővítésére is készülnek.

Fotó: MTI

A rabbik, vallási vezetők, debreceni hittestvérek közreműködésével felavatták a zsinagóga elkülönített szakrális terét.
Felhelyezték a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás által adományozott Tóraszekrény takarót.
Családunk által adományozott mezüza került fel az ajtófélfára.
Megjegyeztem: Aki a mezüzét megérinti, arra a nagy múltú közösségre emlékezik, amelyet egy gonosz világ még gonoszabb irányítói elpusztítottak… Emlékük legyen áldott!
Közösen elmondtuk a felújított zsinagógában az emlékező Kaddis gyászimát. Az avatás örömünnep volt, a Tórát vidáman vittük körbe a közönség előtt.
Nem véletlenül neve a zsinagógának „Zsinagóga kultúrtér”. Az imádkozási lehetőség mellett elegáns városi rendezvényi szintér is kialakításra került. A berettyóújfalui zsinagóga számos kulturális programnak ad otthont nyáron, elsőként a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyét hallhatja majd a közönség a megújult falak között június 14-én.

Ebben a megújított zsinagógában arra gondolok, hogy nagyszüleim, családom tagjai is itt imádkoztak.
A mi rendszeres emlékezéseink mellett reméljük, hogy az idelátogató turisták is használják imádkozásra ezt a szakrális helyet.
Nyugodjanak békében, akik már nincsenek közöttünk, a Zsinagóga őrájuk is emlékezik! Köszönet, akik ezért a felújításért tettek! Skajach!

Kreisler Gábor

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013