Infoblokk
logo logo logo

Nefesh Yehudi csoport Debrecenben

Ismét egy izraeli csoport voltlátogatott január 6-án, pénteken a Debreceni Zsidó Hitközséghez a Nefesh Yehudi szervezésében, vezetőik Dudi és Yonatan voltak. Vezetőik korábban személyesen mérték fel a magyarországi helyeket, ahol izraeli diákoknak meg tudják mutatni a holokauszt nyomait, élőben láthatják és hallhatják ezeket. Egyik színhelyül Debrecent választották többszöri egyeztetés után. Sajnáltuk a 45 diákot, amikor a -15 fokban leszálltak az autóbuszról. Sajnos, a megbeszélt és az előkészített programokat le kellett rövidíteni, ugyani is 1 óra késéssel érkeztek. Az ortodox zsinagóga és az emlékfal megtekintése Dr. Grósz Zsuzsanna alelnök és Kreisler Gábor segítségével történt. Ezután átmentek a Bet Hamidrasba, a napi mádkozások színhelyére. Itt a meleg helyiségben jólesett a forró kávé és tea. Itt 4 olyan hittestvérünk várta őket, akiket Debrecenből Ausztriába hurcoltak el 1944-ben.

Horovitz Tamás hitközségi elnök köszöntötte a vendégeket, a hitközségünkről, és a holokauszt debreceni történetéről beszélt a diákoknak. A túlélőket nagy tisztelettel vették körül a vendégek, kérdéseikkel ostromolták őket. A kérdések özönének csak az idő korlát szabott határt, ugyanis szombat beálltára Bodrogkeresztúrba (Keresztir) akartak megérkezni. A családias, de szomorú beszélgetést a téma szelleméhez illő nigunok gitár és hegedű kísérete melletti zenélés oldotta fel. A túlélők visszaemlékezéseiket könnyes szemmel mondták el. Láttuk, hogy a diákok többségének megrázó volt a hallott holokauszt történet, Izraelben született, vagy a világ déli országaiból alijázott (bevándorolt) egyetemistáknak. A Nefesh Yehudi szervezet célja, hogy élőben mutat be olyan témákat, mely az egyetemi oktatásból kimarad.

Örülünk, hogy mi is hozzájárultunk programjuk sikeréhez. Várjuk az újabb csoportjaikat!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013