Infoblokk
logo logo logo

Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA)

Elnöki sajtótájékoztató Debrecenben

2015. április 7-ikén az IHRA – Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség soros elnöke, Takács Szabolcs Ferenc tartott programismertető sajtótájékoztatót a következő egy év programjáról a frissen felújított debreceni Pásti utcai orthodox zsinagógában.


A sajtótájékoztatón megjelent dr Latorczai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt ügyekért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Papp László Debrecen polgármestere és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke is.
Mint az köztudott, a 31 országot és számos nemzetközi szervezetet tömörítő IHRA soros elnöki tisztségét idén márciustól egy éven át Magyarország viseli, a szervezet története során másodszor.


Takács Szabolcs Ferenc, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára látja el az elnöki feladatokat és ebben a minőségében avatta be a megjelenteket és a sajtó képviselőit a szervezet munkájának részleteibe és a magyar elnökség ideje alatt kiemelten kezelendő témákba.
Az államtitkár úr nagy lehetőségnek tekinti az elnökséget, hiszen a szervezet munkamódszereiből adódóan így lehetősége nyílik Magyarországnak a legkorszerűbb és legeredményesebb Holokauszttal kapcsolatos oktatási és kutatási módszerek használatára. Takács Szabolcs beszédében hangsúlyozta, hogy a soros elnök megválasztása a szervezeten belül egyhangú döntést igényel, ehhez pedig nagymértékben járultak hozzá a hazánkban az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia-elvet foganatosító intézkedések és hozzáállás.
A program kialakításában fontos szerepet szán az elnökség a zsidó szervezeteknek és oktatási intézményeknek, hiszen az egyik sarkalatos pontja ennek az évnek a Holokauszt oktatásának fejlesztése, hangsúlyozása és minél szélesebb körben történő alkalmazása.
A magyar elnökség szeretné elérni a szervezet nemzetközi súlyának és láthatóságának növelését, valamint az idegengyűlölet és a rasszizmus megjelenésének csökkentését is.
Takács Szabolcs üdvözölte a debreceni zsidó közösség és a város proaktív és eredményes együttműködését és hozzátette, hogy ez az egyedülálló kapcsolat is nagy súllyal esett latba akkor, amikor a szervezet egyik plenáris ülésének helyszíneként Debrecent jelölte meg.

Dr Latorczai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében sajnálatos eseményként említette a közelmúlt antiszemita megnyilvánulásait, de hangsúlyozta, hogy Magyarországon a rasszista és az antiszemita bűncselekményekkel szemben tanúsított kormányzati magatartás nem enged teret ennek a hozzáállásnak. Felhívta a megjelentek figyelmét egy nemrég nyilvánosságra hozott kutatásra, melyből kiderült, hogy hazánkban az antiszemitizmussal való azonosulásra való hajlandóság meredeken zuhan.
A helyettes államtitkár beszélt a több megyei várost is érintő zsinagóga-rekonstrukciós programról és a temető-felújítási projektről is, mely egyaránt szolgál lelki megnyugvásként a közösség tagjai számára, de ugyanakkor segít az európai zsidó zarándokútvonalakhoz való csatlakozásban is, nem kis gazdasági fejlődést hozva az érintett térségekbe.
Dr Latorczai Csaba szólt arról is, hogy a debreceni zsidó kulturális épületek felújítása újabb kormányzati segítséggel folyik tovább, ami magában foglalja a mikve rekonstrukcióját, egy múzeum kialakítását és kegytárgyak beszerzésének finanszírozását is.
Dr Papp László, Debrecen polgármestere hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy fejlődni, megújulni csak egy élő közösség tud, nincs ez másként a debreceni zsidóság esetében sem.
Kitért a Holokauszt súlyának és megfelelő oktatásának fontosságára, hiszen – mint mondta – a mai napig vannak olyanok, akik ennek a súlyos tragédiának a valós mértékét kérdőjelezik meg. A polgármester szerint az ilyen fajta verbális erőszak a fizikai erőszak előszobája, és mint ilyen, teljességgel megengedhetetlen. Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy a múlt eseményei ne ismétlődhessenek meg – mondta.
Dr Papp László büszke arra, hogy Debrecenben a vallási felekezetek békében élnek egymás mellett és így egy kicsit Magyarország spirituális központjává is válhat a város. Ez, és a helyi zsidó közösséggel való jó kapcsolat is hozzájárulhatott ahhoz, hogy novemberben Debrecen adhasson otthont az IHRA közgyűlésének.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke az oktatás fontosságát hangsúlyozta beszédében. Mint mondta, abban az időben, amikor egy ember is életét veszíti csak azért, mert zsidó vagy éppen keresztény, akkor a megfelelő oktatásra nagy felelősség hárul és hatványozottan fontos pillérré válik. A tervezett, debreceni székhelyű kelet-és közép-európai oktatási központ ezért is kaphat kiemelt szerepet és figyelmet a közeljövőben. Az IHRA célkitűzéseivel és éves programjával összecsengő debreceni tervekkel a figyelemfelkeltés és az összefogás erősítése a hitközségi elnök célja.
Horovitz Tamás megköszönte, hogy Debrecent méltónak találták egy ilyen nagy volumenű politikai konferencia megrendezésére, és hozzátette, hogy ez elismerés a városnak és a város zsidó közösségének is.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013