Infoblokk
logo logo logo

Nemzetközi konferencia Debrecenben

Immár 18. alkalommal szervezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek nemzetközi konferenciáját 2017. augusztus 18. és 20. között Debrecenben. A rendezvény támogatói Debrecen Megye jogú város Önkormányzata, a MAZSIHISZ, valamint a MAZSÖK voltak.
A színvonalas előadások és beszélgetések központjában a Vallási és társadalmi együttélés a Kárpát-medencében állt, melyet a Pásti utcai felújított „multifunkcionális” Ortodox Zsinagógában tartottak. A korábban kialakult kapcsolatok tovább mélyültek a tapasztalatcseréken, valamint a közös étkezéseken és programokon.
Az idei találkozó célja a hitélet megerősítése, az ősi hagyományok továbbadása és a kulturális kapcsolatok szélesítése volt. A közös turisztikai lehetőségek kiaknázásának a lehetősége is felkerült a témák közé.


A konferencia megnyitóján részt vett Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Nemes Ákos, a hitgyülekezet lelkésze, Dr. Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye prépost-plébánosa, Heisler András, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, Frőlich Róbert országos főrabbi és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.


Papp László, Debrecen polgármestere a tanácskozás egyik fontos céljának nevezte, hogy a konferencia résztvevői egymásnak átadják a zsidó hit és hagyományok adta örökséget, megmentve így az utókor számára mindazt, amit egy embertelen korszak képviselői hetven évvel ezelőtt el akartak venni. Hozzátette: Debrecenből, ahogy a térség számos más városából is, hiányzik a mindennapokban látható, megismerhető zsidó vallás és kultúra, holott ez egy évszázaddal ezelőtt még szerves része volt a debreceni életnek. Ami történt a zsidósággal, az megbocsáthatatlan és egyben intelem is, hogy még egyszer ne ismétlődhessen meg a holokauszt borzalma – mondta. Hozzátette, olyan várost, olyan közösséget kell építeni, amely tiszteli és támogatja a helyi zsidó közösségek fejlődését, vallási, kulturális, oktatási és közösségi életének erősödését, hogy a zsidóság újra erős és meghatározó legyen. Példaértékű társadalmi együttélés ez, olyan erény, amellyel nagyon kevés európai város bír. Ennek megtartásáért mindent megteszünk, hiszen a vallási sokszínűség Debrecen egyik legfontosabb értékét adja – mondta Papp László.


Felelősek vagyunk a határon túli magyar zsidó közösségekért, és hiszünk a közös jövőben – mondta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek 18. nemzetközi konferenciája pénteki megnyitóján. Heisler András a Pásti utcai zsinagógában hangsúlyozta: kisebbségben lenni a zsidóságnak természetes állapotot jelent. „Ha van, aki igazán érti a kisebbségi magyarság tapasztalatait, azok mi, magyar zsidók vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a határon túli magyar zsidóságot nem felejthetik, nem felejtik el az anyaországban élők. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett arra, hogy ma Kelet-Közép-Európa egyetlen nagy zsidó közössége – a maga százezres létszámával – Magyarországon él. Ez egyszerre jelent lehetőséget és felelősséget is, de a „nagyság gőgje” nem szabad, hogy elérje a magyarországi zsidóságot – fűzte hozzá.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke a hazai és a Kárpát-medencében élő zsidóság eddiginél szorosabb, hatékonyabb együttműködésének fontosságáról beszélt, egyúttal szükségesnek nevezte a társegyházakkal való kapcsolatok erősítését is.


A megnyitó beszédek között egy ifjú „művész”-t, Lehner Zalánt hallhatták a résztvevők. A „Szól a kakas már”-t, a „Légy jó mindhalálig” musical egyik betétdalát, valamint a Halleluját nagy tapssal fogadta a közönség.

A Vallási és társadalmi együttélés a Kárpát-medencében című, vasárnapig tartó konferencián téma többek között a zsidóság fennmaradásának kérdése a diaszpórában, előadást hallhatnak az érdeklődők zsidóság és a genetika címmel, bemutatkozik a szabadkai zsinagóga, valamint hazatérő látogatók beszélnek a debreceni zsidó negyedben szerzett emlékeikről.


A háromnapos konferencián vallási, kulturális és turisztikai kérdésekről hallhattak előadásokat a résztvevők, akik a magyarországi, a romániai, szerbiai és a szlovákiai közösségeket képviselték. Először volt vendég a máramarosi közösség, melyet Liebermann Dávid képviselt. A jövőben ők is bekapcsolódnak a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetségének munkájába is. Ez a közösség, mely nagy vallási múlttal rendelkezik, Elie Wiesel szülőhelye, küzd a fennmaradásért is.


A protokolláris előadásokat a közösségek vezetőinek, képviselőinek előadásai és beszélgetések követték. Érdekes problémával foglalkozott Szegő Ágnes történész: Zsidóság és a Genetika címmel. Róth Tibor Brassóból Mik vagyunk mi címmel, az örök kérdésről, hogy nép, nemzet vagy vallás vagyunk e,- erről elmélkedett. Kovács Róberttől Szabadkáról, és Décsei Nicolaetől Szatmárnémetiből közösségeik életébe kaptunk bepillantást. Ezt a Horovitz Tamás által a Zsidóság fennmaradásának kérdése címmel vezetett pódium beszélgetése követte, mely a nap szakmai zárása volt.


Szombat délután Hazatérés - látogatók emlékei a debreceni zsidó negyedben címmel mesélt Kreisler Gábor a közönségnek az utóbbi időszakban az itt megfordult vendégekkel kapcsolatos érdekes történeteket.


Heller Zsolt ismertette a Kárpát-Medencei Zsidóság Történetét Bemutató Emlékközpont tervét, koncepcióját.
Este a székházban a vacsora után kulturális program keretében a Heller Zsolt által írt Franci (mádi zsidó lány) monodrámájából hallhattunk részleteket a szerző előadásában.
A péntek esti és a szombati imádkozás a szokásosnál nagyobb létszámban, tradicionális módon zajlott le. A konferencia étkezései a Hitközség kultúrtermében voltak, melyet most is nagy élvezettel fogyasztottak a részvevők.


Nem maradhatott el a holokausztra való emlékezés. Vasárnap délután a résztvevők a Pásti utcai zsinagógában megtekintették „Akik lelke megmaradt a hitben” című filmet, melyet a Debrecen Televízió készített a város támogatásával. A filmben szereplő holokauszt túlélők közül többen jelen voltak a konferencián. A témát Grósz Zsuzsanna moderálta.
A Közösségek fóruma beszélgetést Hidasi Kati, a Nőegylet elnöke vezette. Asszisztensei, illetve interjú-alanyai a 7 éves Koltai Hanna és az 5 éves Ariel voltak. A korábbi stáb kibővült a budapesti Delyo Ági kislányával. Láthattuk valamennyire a jövő nemzedékét. Természetesen a testvérközösségek nő tagjai mellett a férfiak is bekapcsolódtak a beszélgetésbe.
A „Zs-.Faktor”, a DZSH nőegyletének kórusa kiegészült a konferencia részvevőivel. Ízelítőt hallhattunk a kórus széles repertoárjából.

Zárszavában Horovitz Tamás a konferencia eredményét abban foglalta össze, hogy a vallási hagyományaink fenntartásában, kulturális életünk minél jobban való kiterjesztésében, valamint a turisztikai lehetőségek kiaknázásában együtt kell működni. Ebben Debrecen és a Közép és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetsége koordináló szerepet vállal.

Vasárnap este a résztvevők a Nagyerdei stadionban karneváli fesztivál műsoron vehettek részt.
Kellemes és hasznos 3 napot töltöttünk együtt. Nem kérdés, hogy jövőre ismét Debrecenben…(Ha addig nem érkezik meg a Messiás…)

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013