Infoblokk
logo logo logo

Nincs messze a debreceni Szepességi utca Kiriat Motzkintól szívekben

Folytatódik a Debrecenbe irányulói zarándokút sorozat. Peszach halomaidkor (húsvéti fél ünnep) Izraelből, Kiriat Motzkinból (Haifa mellől) Debrecenben járt Ginz Andor (Amram Ginz) népes családjával. Közel 20 fő kíséretében kereste fel szülővárosát, ahonnan a háború után ment el Izraelbe. Azóta járt Magyarországon, de Debrecenbe – lelkiereje – most gyűlt össze annyira, hogy idelátogasson. A magyarországi körút főállomása volt a cívisváros. Az egész napos programot a Debreceni Zsidó Hitközség szervezte, Pálszabó-Jurovits Júlia szorgalmas és hozzáértő segítségével. Ő végezte az idegevezetést és a tolmácsolást is. Debrecen nevezetességeit nézték meg először, majd irány a Pásti utca. Itt a felújított Ortodox Zsinagóga az udvarral, a Holocaust Emlékfal visszaidézte a múltat Amram számára. Majd a Kápolnás utcai Status-quo felújított zsinagóga került megtekintésre. Ekkorra kissé elfáradt a csapat, ahol 5 évtől 85 éves korig minden korosztály képviseltette magát. Az emeleti kultúrteremben várta a Hitközség elöljárósága Horovitz Tamás vezetésével a „zarándokokat”. A találkozón részt vett Dr. Asher G. Ehrenfeld örökös debreceni főrabbi is. Dr. Grósz Zsuzsanna, a Hitközség alelnöke ismert izraeli és héber zeneszámokat zongorázva invitálta a megjelenteket, akik örömmel énekelték a világ minden zsidó közösségében ismert dalokat, imákat. A város nevében Komolay Szabolcs alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Elsősorban kiemelte a Rishon LeZion és Debrecen közti testvérvárosi nagyon jó kapcsolatot. Amram gratulált a szépen kifejlődött városhoz, megemlítette az országok közötti kiváló kommunikációt. A kóser konyha által készített peszachi ebéd következett, melyből nem maradt el a maceszgombócos húsleves sem. Nagyon ízlett a vendégeknek.

A család tagja volt a Rishon LeZion önkormányzat elöljárója, Gad Amir, akihez a szervezetfejlesztés tartozik, korábban a hadsereg hivatalos pszichológusa volt. A testvérét, Tamirt is magával hozta, aki egy nagy táncegyüttes rendezője és koreográfusa, a nevük Kamea. Ők Európa-szerte fellépnek rendszeresen. Volt közöttük építész, és több hivatásos katona, pl. Gad felesége, Vered. Izrael társadalmának széles körű képviselőit ismerhettük meg a beszélgetések során. Átadták az alpolgármester úrnak, a hitközségi elnöknek, és a vendéglátók teljes körének Reshon LeZion város ajándékait. Jövő héten Komolay Szabolcs alpolgármester, Horovitz Tamás DZSH elnök, találkoznak Rishon LeZion Önkormányzatának képviselőivel is a Magyar Izraeli napokon, Tel-Avivban. Ott a most elkezdett barátság folytatódhat. A nap fénypontja Amram számára a Szepességi utcai ház megtekintése volt, ahonnan kivándoroltak Izraelbe. Szemrebbenés nélkül megtalálta, valamint a közelben lévő iskoláját is. Nekünk is könny szökött a szemünkbe. Jó érzés volt Amramnak, meg tudta mutatni szülővárosát leszármazottainak. Mi is, mint vendéglátók, közeli családtagjainknak tekintettük őket, ők is bennünket. A Debrecen televízió is megörökítette visszaemlékezéseit az utókor számára. Szeretnénk, ha a jövőben hasonló találkozók, visszaemlékezések helye lenne a Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen városa. Mindenkit szeretettel várunk!


Lehitraot harbe paam!!!

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013