Infoblokk
logo logo logo

Nobel díjas tudós a Debreceni Zsidó Hitközségen

Nagyon megtisztelő volt számunkra, hogy Arieh Warshel (az izraeli Sde Nahumi kibucban született) látogatta meg a Zsidó Negyedünket. Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus számos tudományos egyesületnek vezetője, tagja a világon. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott. A tudományos élet egyik legnevesebb elismerését, a Nobel-díjat 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen érdemelte ki kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért. Az University of Debrecen Science Impact Award díjat adományoz március 29-én Arieh Warshel biokémikusnak a Debreceni Egyetem.


A Debreceni Zsidó Hitközségen Dr. Asher Ehrenfeld Debrecen főrabbi, dr. Grósz Zsuzsanna hitközségi alelnök, valamint Kreisler Gábor fogadta az illusztris vendégeket. A felesége mellett Fuxreiter Mónika a Debreceni Egyetem egyetemi tanára is elkísérte a nagyon közvetlen professzort. Érdeklődéssel nézte az Ortodox Zsinagógát, a Bet Hamidrast. Figyelmesen lapozgatott a több száz éves Talmudokban, Sulchan Aruch könyvekben. A vágodát nézve a professzor lengyel gyökerekkel rendelkező feleségének a gyermekkorát idézte fel a látvány, amikor az édesanyja ment a sakterhoz. A professzor úr is elmondta, hogy a családja Lengyelország Belorussziához közeli részéről származik. A program végén megkóstolta hitközségünk kóser szilva pálinkáját „le chajim” erejéig. Őszintén megmondta, neki ez túl erős. Vigyázott, mert még délután a Debreceni Egyetemen előadást tart.
Már sok illusztris vendég járta hitközségen, de Nobel-díjas tudós még nem. Ezért volt ez a látogató különösen érdekes számunkra.

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013