Infoblokk
logo logo logo

Nosztalgia Purimi Zsúr a Debreceni Zsidó Hitközségen

Március 8-án (Adar 12.) elkezdődött a Purimi eseménysorozat Debrecenben.
Nyitó rendezvényen vehettünk részt ezen a napon a hitközség székházában. A Szochnuttal közösen rendezett a Debreceni Zsidó Hitközség purimi zsúrt. Meghívottak a kevésbé fiatalok voltak. A hatvanon túliak részére megrendezett nosztalgia Purim a Szochnut, személyesen Corina Berger, a Szochnut budapesti irodájának vezetője ötlete volt. A terem díszítése, a játékos programok megvalósítása Corina és Arel Holtzberg segítségével történtek. Igazi izraeli hangulat fogadta az érkezőket hatalmas purimi poszterek és lampionok között. Horovitz Tamás köszöntőjében a holokauszt túlélőket, és a nagyváradi hittestvéreinket különös tisztelettel köszöntötte. A nőkről sem felejtkezett meg, a rendezvény a nők napjára esett, a hitközség a hölgyeket egy szál rózsával ajándékozta meg. Corina Berger bemutatkozott, de a közönség egy része jól ismerte Debrecenben tartózkodásának időszakáról, hiszen itt kezdődött a „Szochnutos” karrierje. Shmuel Faigen, debreceni rabbi Eszter szerepét hangsúlyozta, akiről napjainkban a Megilában olvashatunk. Az csak véletlen egybeesés volt, hogy éppen nőnapon méltathatta Eszter történelmi jelentőségét vallásunkban. Shmuel minden résztvevőnek ilyenkor szokásos ajándékdobozt adott át, amiből a keleplő sem maradt ki.


A közösségi játékok csapatmunkát igényeltek. Négy csapat állt össze stílszerű nevekkel: Maszeha, Ráasan, Leican és Megila. Nagy nyüzsgés keletkezett a feladatok megoldása közben. Már induló „lecke” volt minden csapattagnak egy álarc elkészítése. Mindenki ötletesen oldotta ezt meg. A kvíz, izraeli helyek felismerése, purimi dalok szöveg alapján való éneklése szórakozva, de komoly előkészületekkel történtek. A vetélkedő alatti purimi zenét a „Zs”-faktor élő műsora egészítette ki. Purimi és ismert dalokat hallhattunk.
A vetélkedő közben „pihenésként”, Grósz Zsuzsanna humoros hirdetésekkel szórakoztatta a közönséget. Az első helyen megosztva, a Maszeha(Nagyvárad) és a Megila (Debrecen) csapat végzett. A jelmezesek is értékelésre kerültek, holt versenyben a bohóc és Moshe Dajan vehették át a megérdemelt jutalmat. Az asztalokon a konyha által készített sütemények kavalkádját élvezhette a közönég. A „tervezett” műsor mellett Corina Berger, Arel Holtzberg, a Mezősi házaspár, és Zámbori Edith is énekhangjával szórakoztatta a közönséget. Az élőzenei „flashmob” Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével történt a lelkes közönség nagy örömére.
Aki hitközségen töltötte ezt a délutánt, az elfejtethette a minden napok búját, bánatát a rendkívül családias környezetben és hangulatban. Hazamenetelkor a hagyományos hitközségi sütemények „slachmonesz” csomagját mindenki megkapta, a távollévő idős embereket otthonaikban kerestük fel.
A Purim hétfőn este a Megila olvasással folytatódott, ezzel egy újabb micvét teljesítettünk!
(Közben kaptuk a hírt, hogy a március 15-re tervezett nagy purimi megemlékezést - sajnos a koronavírus terjedése miatt -elővigyázatosságból le kellett mondani!)


(Adar 13. Kreisler Gábor)

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013