Infoblokk
logo logo logo

„O LUX”, avagy egy este hangokra és fényekre

Koncert a debreceni Pásti utcai Zsinagógában

Nem ismert, hogy mennyi lux képzeletbeli fényt kapott a Pásti utcai Zsinagóga közönsége 2016. december 13-án, kedden este a debreceni Kodály Filharmónia szervezésében. Sok nagyszerű effekt összhangja tette sikeressé az estet, többek között a zsinagóga szakrális jellege, a hallás és látás érzékelésének összhangja, a fényhatások, a Debreceni Kodály Kórus ismert profi szereplése. A fényről mesélő, a reneszánsztól napjainkig ezzel a témával is foglalkozó zeneszerzők vokális kompozícióit hallhattuk specifikus fénykivetítések kíséretében, a Kodály Kórus és a „Kiégő Izzók” vizuális csoportjának köszönhetően.


A fényinstalláció és a vokális zene szerves egységgé váltak ezen az estén. Tallis, Victoria, Byrd, Lauridsen, Matsushita Ko, Malcolm Williamson, Whitacre, Makor és Gyöngyösi művei, valamint a tíz éve elhunyt Ligeti György híresen nehéz „Lux aeterna” című alkotása kápráztatta el a közönséget.
A teltházas koncerten kapott élményeket meg nem szűnő tapssal köszönte meg a nagy létszámú hallgatóság a kórusnak és Szabó Sípos Máté karmesternek. Nem csak karmesteri pozíciót töltött be a művész, hanem az egyes zeneszámok bevezetését odaillő irodalmi vonatkozással spékelte meg. A fény megjelenésének aktualitást adott a közelgő karácsony, és zsidó vallásban közismert ünnep, a fény ünnepe, a chanuka.


A zsinagóga a jövőben is méltó színhelyéül szolgál komolyzenei rendezvényeknek is, melyek szervesen kapcsolódnak Debrecen város kulturális programjaiba.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013