Infoblokk
logo logo logo

Oktatási hagyományok folytatása a Debreceni Zsidó Hitközségen

A zsidó oktatás és a zsidó kultúra ismertetése egykor és most, avagy „Dr. Kardos Alberttől napjainkig” címmel tartottunk konferenciát október 24-én vasárnap a hitközség Bajcsy Zsilinszky utcai székházában.
Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet operatív igazgatója nyitotta meg a konferenciát. A hallgatók több előadáson keresztül juthattak a 100 éves Zsidó Gimnázium emlékére alapozva a jelen és jövő oktatási lehetőségéhez és terveihez.
A Debreceni Zsidó Tudományos és Kulturális Kutatóintézet és a Debreceni Zsidó Hitközség közös rendezvényén elsőként Kreisler Gábor, a Debreceni Zsidó Szabadegyetem vezetője tartott előadást. Hallhattunk az egykori gimnázium legendás múltjáról, melynek alapja az évkönyvekben és szájhagyomány útján fennmaradt emlékek voltak. A kiváló tantestület, az oktatási módszerek alapján elért eredmények - fennállása 23 éve alatt, csak a holokauszt borzalmai határoltak be.
A délután díszvendége, Földes Laci bácsi, a gimnázium egykori tanulója volt. A visszaemlékezés, a vele folytatott beszélgetés érzékeltette az akkori gimnázium hangulatát. Hallottunk a vasárnapi iskolába járásról, Kárpáti Károly tornatanár, olimpikon segítőkészségéről.

A néhai igazgató, dr. Kardos Albert életútját Heller Zsolt mutatta be. Emlékeztünk a korabeli történelmi korra, a numerus clausus sújtó hatására, az iskola támogatóira, az oktatás eredményeire számszerű adatokkal.

Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ főigazgatója szerint a történelmi adatközlés és modernitás témakörével jutottunk ki a múltból. Az előadás anyaga Csont István, Debreceni Egyetem Phd. hallgatójával együtt készült.
Már működnek a Debreceni Egyetem és a Debreceni Zsidó Hitközség sikeres projektjei, melyek a kulturális, a turisztikai és a történelem oktatás területeire terjednek ki. A fejlesztés jövőjéről, és a 3D VR technológiáról is hallottunk.

A zsidó oktatás és ismeretterjesztés jövőbeni lehetőségeiről Horovitz Tamás, a hitközség elnöke tartott előadást, melynek alapja a Debreceni Zsidónegyed. Felidézte a múltat, és a közelmúltban felújított zsidó negyedet, mely népszerű lett városunkban. A múltra alapozunk, de előre kell lépnünk. A Kárpát-medencei zsidóság történetét bemutató oktatási és emlékközpont is tervezés alatt áll, melyet a város támogat. Az oktatás kiemelt feladatunk.
Polgári rendszerhez illeszkedő, de a zsidó hagyományokra épülő, zsidó oktatást tervezünk.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013