Infoblokk
logo logo logo

Pásti utcai Zsinagóga átadási ünnepsége

Sajtóközlemény

Van jövőnk, mondta Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség Elnöke

Nem tűrjük a gyalázkodást, nem engedünk teret az antiszemitizmusnak, bátrabban és határozottabban lépünk fel ellene, szögezte le Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és a Mazsihisz elnökjelöltje. Horovitz az 1902-ben épült, és most felújított debreceni orthodox zsinagóga mai átadásán kijelentette, ez az újra élettel teli épület azt üzeni mindannyiunknak: van jövőnk. A zsidó vezető arról is beszélt, hogy milyen lépéseket tenne, ha május 10-én megválasztanák a Mazsihisz elnökének.
Horovitz Tamás hozta ki a Pásti utcai zsidó imaházból a tóratekercset és nyújtotta át dr. Asher G. Ehrenfeld főrabbinak, akinek vezetésével vitték be azt a ma ünnepélyes keretek között megnyitott orthodox zsinagógába. Ehrenfeld főrabbi a zsinagóga eredeti megnyitóján elhangzott 30. zsoltárt idézte fel imájában az 570 millió forintos európai uniós projekt keretében megújuló épület avatásakor. Az elsőként felszólaló Deutch Péter rabbi a nagyapjára, Deutch Sándorra emlékezett, aki ezt a zsinagógát vezette még az épület 1985-ös bezárása előtt. Felidézte az egykor pezsgő hitéletet, és fejet hajtott Horovitz Tamás előtt is, megemlítvén: a zsidó vezető bár micvója (nagykorúvá avatása) is ebben az épületben volt annak idején. A köszöntéshez csatlakozott Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, amikor azt mondta, Horovitz példát mutat a zsidóságnak, de az egész országnak is, amikor tiszta jövőképet vázol fel és annak érdekében határozottan cselekszik. Ilyen vezetőt kívánok minden közösségnek – zárta beszédét a város első embere. Kósa Lajos országgyűlési képviselő nem titkolta a hallgatóság előtt, büszke arra, hogy debreceni, és hogy többek között a Debreceni Zsidó Hitközség miatt is büszke erre. Köszönetet mondott a zsidó hitközségnek mindazért, amit az elmúlt években a városért, annak kulturális és vallási életéért, valamint turizmusáért tett. Külön méltatta mindebben Horovitz Tamás érdemeit. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elismerően szólt az orthodox zsinagóga felújításáról majd beszélt a Holokauszt emlékévről, az ismét működő zsidó kerekasztalról, továbbá arról, hogy a Kormány kiemelten fontosnak tartja a zsinagógák és zsidó temetők felújítását illetve rendbehozatalát.
Az avató ünnepségen beszédet mondott még Szabó György, a MAZSÖK elnöke, aki elmondta: jó zsidónak lenni, jó debreceni zsidónak lennni, jó magyar zsidónak lenni. Szabó György szerint hetven évvel az auschwitzi pokol után “a zsidóság a rabszolgaságból a szabadság felé halad”, s ki kell használni ezt a szabadságot.
Az avatáson utolsóként felszólaló Horovitz Tamást nagy taps fogadta. A Mazsihisz elnöki posztjára is pályázó zsidó vezető így kezdte: „Mély meghatottsággal állok Önök előtt.” Meg is indokolta miért: itt töltötte gyermek- és ifjú korának nagy részét ebben az épületben, amelyet most Ő ad át újra, felújított formájában a zsidó közösségnek és a város minden polgárának. Horovitz kiemelte: ahogy a hitközség épületének felújítása, úgy az orthodox zsinagóga rendbehozatala is EU-s projektek révén és a várossal együttműködve valósulhatott meg. Itt sietett kiemelni, hogy rendkívül jó a zsidó közösség kapcsolata a várossal és a többi egyházzal is. „Ez az újra élettel teli épület azt üzeni nekünk, hogy van jövőnk” – mondta az elnök. Van jövője a közösségnek, még akkor is, ha boldogságunkat gyalázkodó kijelentések és antiszemita üzenetek árnyékolják be. Nem engednek teret ezeknek, és a korábbinál bátrabban és határozottabban lépnek fel ezek ellen, zárta beszédét Horovitz Tamás. A zsidó vezető az ünnepséget követő interjúban elmondta, ha elnyeri a választók bizalmát, szolgáltató központtá kívánja fejleszteni az országos szervezet székhelyét, a Síp utca 12-őt. Továbbá a debreceni példa alapján egy pályázatfigyelő és pályázatíró csoportot hozna létre, hogy minél nagyobb arányban tudjanak európai uniós forrásokat bevonni a Mazsihisz megújítására. Ez a csoport segítené majd a budapesti és a vidéki közösségeinket is. Pályázati forrásokat vonunk be oktatási és nevelési programok indítására is – tette hozzá Horovitz Tamás.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013