Infoblokk
logo logo logo

Pozsonyban jártunk

Szlovákiával, ezen belül Pozsonnyal már régi kapcsolata van a Debreceni Zsidó Hitközségnek. A debreceni határon túli hitközségek találkozójának résztvevőjeként ismeretségek alakultak ki. Tudtuk, hogy nagyszerű múzeumaik vannak. Ismét a látókörünkbe került a szlovákiai főváros zsidó öröksége. A Közép és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete, melynek alapító tagja a Debreceni Zsidó Hitközség, terve a Kárpát-Medence zsidó hagyományainak bemutatása debreceni központtal. Ehhez elkezdődött a szakmai információk összegyűjtése. A Debreceni Zsidó Hitközség a programba bevonta a Debreceni Egyem oktatási szakértőit, akik már régen végzik hallgatók ehhez kapcsolódó képzését. Horovitz Tamás, a Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete és DZSH elnöke, valamint Dr. Forisek Péter, a Debreceni Egyetem BTK dékán helyettese vezetésével egy kisebb csoport gyűjtött tapasztalatokat. A Chatam Szofer Rabbi szelleme által határolt várost nem lehetett kihagyni. A zsidó utcában lévő Zsidó Kultúra Múzeumában kezdődött az információgyűjtés. Viera Kameniecka magyar nyelvű idegenvezetése mellett ismertük meg a történelmi múltú intézményt. Ez egy állami fenntartású, zsidó kegytárgyakat és emlékeket bemutató kincsesbánya..


Találkoztunk Prof. Dr. Pavol Mestan Igazgató úrral is, aki saját maga gondoskodik a tárgyak összegyűjtéséről, elsősorban felvásárlással. Az ünnepeinket jól megismerhetik a látogatók. A gyermekeket foglalkoztató szoba is a vallási események szemléletes megismerését szolgálja. A Chatam Szofer emlékhely meglátogatása nem maradt ki, mely a pozsonyi zsidó közösség attraktív emlékműve. Emlékmécsest is gyújtottuk, a kvitli bedobása sem maradt el. A mincha imát egy amerikai csoporttal együtt mondtuk el az ott lévő zsinagógában. A város méltó részén helyezte el a világhírű tudós rabbi, és az Őt körülvevő rabbik nyughelyét. Ők a mi példaképeink. Megnéztük az ortodox zsinagógát, melyet télen nem használnak. Ez az utolsó itteni fenntartott zsinagóga. Az innovatív vasbeton konstrukcióval ellátott kubista zsinagóga, és az emeleti kiállítóhely csak részlegesen volt berendezve, de így is érzékelhető volt az egykori hitélet.


Az atmoszféra, a megtekintett kegytárgyak sokasága, a szokásos kelet-európai hitközségeknél jelentkező fennmaradásért küzdés tapasztalatait a későbbiekben tudjuk hasznosítani a projekt tervezésénél. Reméljük, hogy a pozsonyiak is fogják gazdagítani a nálunk létrehozandó emlékközpontot. Egy napot töltöttünk a közel 500 kilométerre fekvő Pozsonyban, szó szerint HIT-TESTVÉREINKNÉL időztünk 2016. november 21-én.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013