Infoblokk
logo logo logo

Purimi forgatag Debrecenben

Az 5782. évi Purimot hagyományos és ünnepélyes módon tartottuk a Hitközségünkön.
Purimkor méltóan emlékeztünk a perzsa uralom alatt élő zsidó közösségre.
A 4 napos ünnepen a micvék álltak a középpontban. Ezek közé tartozott a Megilá-olvasás, az ajándék küldés, adomány a szegényeknek, lakoma, vigasság, a szeudá. Debrecenben mindegyiket megtartottuk!
Megila (Eszter könyve) hallgatásának micvája nem merülhet feledésbe napjainkban sem! Volt legalább 3 időpont, amikor hallhattuk a Megilát. Akinek volt ideje, energiája, ennek a micvének háromszor is eleget tehetett.
A Purim előtti napon és Purimkor a hitközségünk alkalmi futárai és Shmuel rabbi segítségével kis slachmonesz csomagok kerültek az otthonokba. Köszönjük az EJA segítségét ehhez!
Purim ünnepének előnapja estéjén, a böjt napján a Tóra olvasás, majd a Máriv után következett a várva várt Megila olvasás. Shmuel Faigen rabbink és Zvikus izlandi jelmezben jelentek meg. Rabbi úr a tőle megszokott gyorsasággal, de követhetően olvasta a szent szöveget. A 20 perc alatti idő bekerülhetne talán a guiness rekordok közé.
Adar 14. reggelén az imádkozás alkalmából ismét hallhattuk a Megilát. A normaidő nem múlta felül az estit. Az esti imádkozók kiegészültek a bodrogkeresztúri vendégekkel, akik Friedlander rabbival jöttek hozzánk. Imádkozás után tánc, majd reggeli következett. Természetesen a pálinka és a hámántáska sem maradt el a kis lakomából.
Este folyatódott a purimi esemény. Shmuel Faigen rabbi feleségével meghívta a közösségünket a zsinagógánk melletti Zsidó-házba, Izland mesés világába. A fényűző világ bejáratánál finom hallal megtöltött izlandi kenu fogadott bennünket jegesmedvék társaságában. Az izlandi rabbi az este indításaként elővette a tekercset, melynek folyamodványaként ismét hallottuk zsinagógán kívül is az ismert szent szöveget. Többen az alkalomhoz illően ötletes jeges hangulatot idéző jelmezbe öltöztek. A nagy méretű emeleti helyiség zsúfolásig megtelt, a későn jövőknek vadászni kellett a szabad helyekre. Az izraeli konyha különlegességeivel teltek meg az asztalok, volt miből válogatni. Az asztalokon a slachmonesz ajándék dobozok is megjelentek.
Ez egy igazi, vidám lakoma volt, a felcsendülő zenére többen megmutatták énektudásukat. A kitűnő zenére a csoportok tánca sem maradt el. A gyermek foglalkoztatót a kis dekorációs medvebocsok mellett jól kihasználták.
Ha végig gondoljuk, minden ismérve a purimi micvének itt is megjelent az este folyamán.
Szombaton folyatódott a vidám hangulatú sabesz, Cav aktuális szombatján. A családias szombaton a Faigen család sóletje, a konyhánk finomságai mellett a rabbi úr tanítása tette teljéssé a napot.
Még ezzel sincs vége a Purimnak! Március 20-án vasárnap folytatódott!
Hitközségünk a Bajcsy-Zsilinszky utcai székház dísztermében purimi ünnepséget szervezett. Vidámságot szeretettünk volna nyújtani slachmoneszként! Horovitz Tamás elnök köszöntötte a közönséget. A Lévi törzsből származó elnök úr a Megilából is ismert Mordecháj zsidó nevet viseli. Így autentikus volt, hogy a távollévő Shmuel Faigen rabbi nevében is tartott tanítást az ünnepről. Ezután a nosztalgia meglepetés műsor következett. Ismét láthattuk a színpadon Fehér Tamást, az egykori kulturális elöljárót, aki humoros levezetője volt mindig is rendezvényeinknek. Tamás a közelmúltban töltötte be 75. életévét. A színpadon a „Purimspiel duót” köszönthettük, amelyben Tamás párja Pataki „Pacsirta” Márta volt. A műsoruknak: „Purimi vidámkodás” címet adták, mely találó volt. A közönség több, mint félórát töltött vidám hangulatban. Fehér Tamás jó szövegírónak, Márti jó zenei kísérőnek és előadónak bizonyult, ez a vastapsból érződött. Feldolgozásaikkal, saját számaikkal nagy sikert arattak. A vigasság micvéjét átadták a közönségnek.

Ezután a kibővített „Zs-faktor” lépett a színpadra. Új tagokkal kiegészültek, akik a városi kórusoknak is tagjai. Profi kórus lett most már együtt a hitközségünk törzstagjaival. Ezzel még nem ért véget a mulatság, mert a profi kórushoz profi kiséret társult. A korábbi zongoristához, Grósz Zsuzsához a Debrecenben és az országban is jól ismert Tordai Zoltán prímás és két családtag-zenésztárs csatlakozott. Ebben a felállásban négy hangszeren hangzottak fel a kórussal az ismert zeneszámok. Fergeteges műsornak lehetett a tisztelt publikum szem-és fültanúja. A repertoár három részből állt: purimi dalok, magyar nóták és operett-slágerek, melyek dalra fakasztották a jókedvű publikumot is!

A Purim vidám ünnep. A közönség tudását és játékosságát is próbára tettük a purimi totó kitöltésével. Az akadályt könnyen vették, a jutalmuk finom kóser bor volt.
Fehér Tamás ünnepi műsora mellett a jelmezversenyen is részt vett párjával együtt, hiszen ilyenkor a jelmez viselése a régi purimi rendezvények hangulatát idézte. A régi cserépkályha helyén álló stúdió előtt mutatták be eredeti bohóc-öltözéküket. Mások ötletesen fekete macskában, mikulás jelmezben láttak sikeres maskarát. A gyermekeknél a hercegeket, hercegnőket, és a pantomin művészt díjazta a zsűri.
A műsor végén a hitközség sokfajta ízletes süteményeit, finomságait kóstolhatták a vendégek. Ezzel a lakoma micvét is teljesítettük a nap folyamán!
Délutáni és az esti közös ima zárta az autentikus purimi közösségi programunkat.
Debrecenben nem volt nehéz teljesíteni a purimi micvéket, volt miből választani!

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013