Infoblokk
logo logo logo

Receptek

Kedves Látogató!

Ezen az oldalon megpróbálunk néhány tradicionálisan zsidó receptet összegyűjteni. Természetesen az “Ahány ház, annyi szokás” a receptekre is igaz. Kívánjuk, hogy mind az ételek elkészítésében mind az elfogyasztásukban sok örömet találjanak.
Azok a receptek amik, szakácskönyvből kerülnek ismertetésre ott a könyvet is megjelöljük.

A legújabb kiadású könyv megrendelhető az alábbi e-mail címen:
gabbianokonyv@mail.datanet.hu
 

 

 

Pontykocsonya

Alaposan tisztítsunk meg egy pontyot (1 kilót 4 személyre). Vágjuk kis darabokra, majd sózzuk be. Egy lábosba tegyünk vizet, egy messzely ecetet, zellert, petrezselymet, sárgarépát, hagymát, egész szegfûborsot, gyömbért, kakukkfüvet, babérlevelet, egész szerecsendió-virágot, s ezt az egészet fõzzük 10 percig, majd tegyük bele a halat, és további 10 percig fõzzük. Szûrjük le a halat, vegyünk két tojásfehérjét, és a habját adjuk a mártáshoz. Ezt öntsük egy kocsonyaforma aljára, és hagyjuk kihûlni. Szépen rendezzük el benne a pontydarabokat, öntsük rá a maradék mártást, állítsuk az egészet hûvös helyre. Tálalás elõtt a formát borítsuk egy tálra.


Karlsbadi kolacs

6 lat (10 ½ deka) vajat, 3 tojássárgáját, 3 lat (5 ¼ deka) cukrot ½ órán keresztül kavarunk, majd 1 font (½ kiló) liszt, kis só, élesztõ, 1 messzely (3 ½ deci) tej, citromhéj hozzáadása után folytatjuk e mûveletet. A masszát egy órán át kelesztjük, majd egy vajjal bekent papíron kis kerek kalácskákat formálunk belõle. A közepükbe befõttet rakunk, ismét kelesztjük, majd tojáshabot verünk, a kis kerek kalácskákra rakjuk, cukorral megszórjuk, végül lassú tûznél sárgára sütjük.


Cseresznyés sütemény – piskóta

6 tojássárgáját, ¼ font (12 ½ deka) cukrot, citromhéjat, 6 kanál lisztet, 4 lat (7 deka) vajat, 4 kanál tejszínt, 6 tojásfehérje habját jól kikeverünk. Ezután egy tepsit ujjnyi magasságig vajjal kikenünk, beletesszük a tésztát, cseresznyével kirakjuk, cukorral és vaníliával megszórjuk, majd megsütjük.
 

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013