Infoblokk
logo logo logo

Réti Béla bácsi emlékére

Nehéz leírni, hogy már nincs közöttünk Réti Béla bácsi, Borech ben Mordche. Augusztus 19-én, pénteken (Av ho 15-én) helyeztük örök nyugalomra Debrecenben, a Monostorpályi úti temetőben ortodox szertartás szerint a testvére mellé, a 92 éves korában elhunyt hittestvérünket. Arie Kesztenbaum , az Ortodoxia , Dr. Bárd Tibor a család nevében búcsúzott a Cadiktól. Igazi Cadik volt, ez a megtisztelő cím kijárt neki.


1994-ben költözött a Szabolcs megyéből, Rohodról Debrecenbe, hogy teljes értékű zsidó életet éljen. Mindene volt a zsinagóga, reggel és este nem tudtuk nélküle elképzelni az imádkozást. Élete utolsó napjáig gyalog jött a minjenhez szombaton, pedig nem volt könnyű megromlott, és legyengült egészségi állapotában. Többször kísértem a zsinagógába. Ilyenkor mesélt gyerekkoráról,a cheiderben, a jesivában töltött évekről, a szülői házban lévő bat hamidrásról, a mikvéről. Nem akármilyen alapokkal indult, de élete végéig tanult. A Tórát szinte „kívülről” ismerte. Aki egyszer megjelent a zsinagógában, annak nem fejtette el a zsidó nevét.
Az ablaknál lévő helye sajnos üres, most már hiába várjuk. A zsinagógába érkező idegenek egyből hozzátartottak, tisztelték, különösen élvezte, ha valakivel jidisül tudott beszélni, ha kellett imakönyvvel látta el őket. Komolyan vette az imádkozást, fegyelmet tartott a bet hamidrásban.
A hitközség támaszkodhatott rá - mint elöljáróra, mint rabbi helyettesre, mint gabera. Nem volt olyan vallási kérdés, amire ne tudott volna válaszolni. Érdemeit sokáig lehetne sorolni, nem tudjuk pótolni személyét.

 

Vallásos élete, a zsinagógához való ragaszkodása példa lehet számunkra.
Baruch Dajan Haemet !

Nyugodjon békében a Gan Edemben!


k.g.

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013