Infoblokk
logo logo logo

Sabath haChodesh Debrecenben

Meghitten kezdődött Debrecenben a Niszan hónap, mely egy kitüntetett szombat: Sabath HaChodesh mindenütt a világon.
Miért volt meghatottabb, családiasabb Hitközségünkön a szokásosnál?
Vendégünk volt Yossi Krauss az izraeli Karmielből. 14 tagú családjával jött emlékezni dédnagyapjára, Krausz Vilmosra (1853-1921). A vallási vezető harminc évig töltötte be a megtisztelő főrabbi hivatalt Debrecenben. Héber neve Benjamin Zeev volt, a tatai, a tabi és a pozsonyi jesivákban tanult. Az utóbbi helyen Ktáv Szofér tanítványa volt, a rabbi képesítését is itt nyerte el. Nem csoda, hogy ennyi év után a család megemlékezik neves elődjükről.
A vendégek útja a repülőtérre való megérkezésük után, pénteken délután a Monostorpályi úti temetőbe vezetett, ahol a nagy rabbi és a felesége sírjánál imádkoztak. A kétéves Benjamin Zeev, aki a rabbi szépunokája, (nevét a debreceni rabbi után kapta) imakönyvvel a kezében állt a sír előtt. Megható volt, amikor a csöppség a kezébe vette az imakönyvet, és azt megcsókolta.
A vendégek többsége a hitközségi vendégszálláson lakott, melyet átrendeztünk igényeiknek megfelelően. A vendéglátásuk hosszú heteken át történő e-mail-váltásnak köszönhetően lett előkészítve. Az egyéves Menachem Mendel is kényelmesen érezte magát, ő avatta fel az adományba kapott új kiságyat.
Az egész hétvégi imádkozásban Yossi fiai vették ki boldogan a részüket, 5 férfi erősítette a minjant.
Erre a szombatre esett a megboldogult és szeretett volt sameszunk, Dickmann Ervin (Slajme ben Natanel Ezriel) jahrzeitja. Közösségünk a családdal őreá is emlékezett.

 

Este családi körben a hitközségi ételek mellett a szálláson szépen előkészített asztallal fogadták a szombatot. A Sachrisz imádkozás mellett a Tóraolvasással is a Krauss családot tiszteltük meg. Izraeli dallamokkal hallhattuk ezt tőlük.
Imádkozás után az Ortodox Zsinagógában a Hitközség a tagokat egy ebéddel összekötött baráti beszélgetésre hívta meg. Klasszikus ételek: hagymás tojás és sólet került felszolgálásra, mely menü a kóser konyhánkon készült.
Horovitz Tamás köszöntötte a hittestvéreket, külön kiemelve a nagy létszámú Krauss családot. Reményét fejezte ki, hogy rendszeresen vendégei lesznek a közösségünknek. Vidám hangulat volt, a férfiak az ebéd elfogyasztása és a bencsolás után körben táncoltak.
A délutáni salos szeudot alkalmával izraeli nigunok is bekerültek a zmireszolásba. Dr Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi tanításában a Niszan hónapot köszöntötte, mely az egyik zsidó újévnek is tekinthető. Heti szakaszokról is hallhattunk a dróséban, melyben szerepelt a Kainok fontos szerepe, és a napjainkban is megszívlelendő tanács: vigyázzunk, hogy mit ejtünk ki a szánkon, kerüljük a pletykát!
A szokásos havdala lezárta a szombatot, de a benyomásaink, jó érzéseink megmaradnak a családias szombatunk után is. Jól végződött és jól kezdődött a hetünk!

A szombat kimenetele után a család megtekintette a Zsidó Negyedet. Az éjszakába nyúló séta közben a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában az egykori Krauss rabbival kapcsolatos írásokat kerestek, és megtalálták a Deák Ferenc utcai hajdani zsinagóga alapító okiratának másolatát, amelyben szerepelt az elődjük neve is.
Aki ezen a szombaton velünk volt, érezhette, milyen is egy igazi szombat!

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013