Infoblokk
logo logo logo

Sajtóközlemény

„Vallási turizmus erősítése a Nagyváradi és Debreceni Zsidó Hitközség öröksége által”

A „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében megvalósul a nagyváradi ZION Zsinagóga és a debreceni Kápolnási Utcai Zsinagóga felújítása. Ez a határon átnyúló együttműködés a „Vallási turizmus erősítése a Nagyváradi és Debreceni Zsidó Hitközségek öröksége által” elnevezésű program része. A projekt 2012. december 1. és 2014. május 31. között, az Európai Unió 1 414 284 EURO összegű támogatásával valósul meg, melyből a debreceni beruházás értéke 68 099 996 Ft. A Zsinagóga rekonstrukciójának célja, hogy a térségben egykor virágzó közösség több száz éves kulturális és szellemi örökségét is bizonyító épületet méltó emlékként eredeti állapotában állítsa vissza, s egyben a város turisztikai vonzerejét gyarapítsa.

A nagyváradi és a debreceni hitközség közötti, hosszú évek óta fennálló, szoros és nagyra becsült testvérkapcsolat eredménye a zsinagóga felújítása. A debreceni közösség az ország második legnagyobb hitközsége. Vallási életünk színterei a Kápolnási Utcai Zsinagóga és a Pásti utcai imaterem, többek között ezért bír nagy jelentőséggel ez a felújítás.

A terveket a nagyváradi Puscas Cristian készítette, a beruházást a Mester-Építő Kft. végzi. A rekonstrukció során kicserélik a tető héjazatát, felújítják a csapadékvíz elvezető rendszert, illetve a külső homlokzatot. A belső felújítás során megőrzik a régi burkolatokat és helyreállítják az eredeti szín- és díszítésvilágot.

A Kápolnási Utcai Zsinagógát 1910 őszén adták át. A nagy kupola a zsidó csillaggal (Magen David) kiemelkedik környezetéből. A 600 fő befogadására alkalmas, külsejében modern, szerkezeti felépítésében bizánci hatásokat tükröző templomot budapesti műépítészek, a László-testvérek tervezték. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 2000-ben műemlékké nyilvánította.

A projekt debreceni nyitó rendezvényét Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város Alpolgármestere, valamint Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség Elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Alelnöke és Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség Elnöke. A Nagyváradi Önkormányzatot Cristian Delcea tanácsos és Jonut Ciorba projektvezető képviselte.

 

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013