Infoblokk
logo logo logo

Sajtóközlemény – 2013. szeptember 15.

„Zarándokút a zsidó örökségbe Észak-Alföldön”

Európai uniós pályázatot nyert a Debreceni Zsidó Hitközség a Debrecen-Nagykálló közötti zarándokút megépítésére. A 2013-2014-ben megvalósuló, mintegy félmilliárd forint értékű beruházás nyitóünnepségére szeptember 15-én a debreceni Pást utcai zsinagóga adott helyszínt. A projektindító, egész napos kulturális rendezvényt Pajna Zoltán, Debrecen Alpolgármestere, valamint a házigazda Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető Államtitkár egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen, de írásban üdvözölte a megjelenteket és a projektet. A megvalósuló zarándokútvonalhoz kapcsolódó építkezések és felújítások az elkövetkezendő 14 hónapban két településre összpontosulnak. Debrecenben egyfajta kulturális központként megújul a Pásti utcai zsinagóga, Nagykállón pedig a zsidótemető rekonstrukciója készül el. A program legfőbb célja, hogy a térségben egykor virágzó közösség több száz éves kulturális és szellemi örökségének méltó emléket állítson, s egyben a város turisztikai vonzerejét gyarapítsa.

A projekt első részében Debrecenben megújul a Pásti utcai zsinagóga és környéke, mely elsősorban koncertek, előadások, konferenciák befogadására alkalmas rendezvényhelyként várja majd a zarándokturistákat. Egy információs pont kialakításával az idelátogatók audiovizuális eszközök segítségével megismerhetik a debreceni és a hajdúsági zsidóság történetét a betelepüléstől egészen a napjainkig, egyben tájékozódhatnak a térség zsidó emlékhelyeiről. Megismerkedhetnek a zsinagóga udvarán lévő mikve, azaz a rituális fürdő működésével és funkciójával. Megtudhatják milyen volt az egykori vágoda, a kóser húsfeldolgozás, és ízelítőt kaphatnak a zsidó étkezési szokásokból is, valamint bepillantást nyerhetnek a kóser borkészítés fortélyaiba. Az imaház Pincegalériája a kortárs, fiatal művészeknek ad bemutatkozási lehetőséget, míg az udvaron a Holocaust emlékmű felállításával a debreceni áldozatokra emlékeznek. De gondolnak a messziről a térsége érkezőkre is, így nekik a Bajcsy Zsilinszky utca 26. sz. alatt egy 20 férőhelyes zarándokszálláshelyet alakítanak ki.

A program második ütemében a nagykállói helyszínen, a zsidó temetőben lévő első jelentős magyar hászid rabbi – Taub Eizik Izsák, akit már életében is csodarabbinak neveztek – felújított oheljában (sátorszerű sírboltja) helyet kap egy érintő képernyős információs terminál, amelyek segítségével a látogatók megismerhetik a rabbi életét, illetve a róla szóló csodalegendákat és történeteket.

A projektindító rendezvényen köszöntőt mondott Vad Zsigmond, református esperes, prof. dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, Szabó György, a MAZSÖK elnöke, dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, valamint prof. dr. Bartha Elek, tanszékvezető egyetemi tanár (Debreceni Egyetem Néprajzi tanszék).

Ezt követően Heller Zsolt a Debreceni Zsidó Templomért és Temetőért Alapítvány elnöke bemutatta a résztvevőknek az elnyert pályázat megvalósulási részleteit, kiemelve, hogy a hazai zsidó szellemi örökség, vallástörténet és kultúra szempontjából régóta kulcsfontosságú, hiánypótló rekonstrukció kezdődik, melyet az Új Széchenyi Terv Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése pályázat keretein belül 2013 és 2014 évben valósít meg a Debreceni Zsidó Hitközség.

Dr. Asher G. Ehrenfeld, Debrecen Főrabbija az Örökkévaló áldását kérte a projektre.

A rendezvényen Heller Zsolt Casting című novellája hangzott el Márkus Luca előadásában, valamint Fekete Dániel és Mike Ádám feldolgozásában hallottunk négy megzenésített verset, Heller Zsolt munkáiból. A rendezvény a Budapest Klezmer Band alapítója Jávori Fegya és Dunai Tamás színművész koncertjével zárult.

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013