Infoblokk
logo logo logo

SENKI SEM ÁLLHAT A DEMOKRATIKUS KÖZÖSSÉGI AKARAT FELETT

A Debreceni Zsidó Hitközség a tegnapi napon, március 19-én megtartotta közgyűlését, melyen az események megerősítették Horovitz Tamás elnököt.
A közgyűlésen nagy többséggel megválasztásra került az elnök által javasolt három jelölt. Hiábavaló volt a lejárató sajtókampány, a debreceni álláspontot nem lehetetett külsőleg befolyásolni. A közgyűlésen Dr. Román Judit ügyvédnő elnökölt.
Dr. Asher Ehrenfeld főrabbink a 120. zsoltárból vett részlettel kezdte a nyitó imát, melyben hallhattuk „Mentsd meg, Uram lelkemet a hazug ajaktól és a csalárd nyelvtől!”
A rabbi úr későbbi felszólalásában utalt a történelemből azon tény káros hatására, amikor a vallási irányzatok végzetes szakadása történt.

Horovitz Tamás ismertette az irányelveket a leendő új vezetőségi tagokkal kapcsolatban, akiket a megüresedett helyekre fog a közösség megválasztani. A világi és a vallási életben aktívnak kell lenni az új elöljáróknak, ezek alapján tette meg javaslatait. Éliás Ferenc, a jelölő és választási bizottság elnöke ismertette a szavazás menetét. A nagy létszámban megjelent hitközségi tagok titkos szavazással voksoltak. A 62 résztvevőtől 56 érvényes szavazat érkezett. Az elöljáróság új tagjai fölényes többségi szavazattal kerültek be.
Az újonnan megválasztott elöljárók:
Schwarcz Miklósné (47 szavazat)
Keresztes Attila (45 szavazat)


Még egy megüresedett helyre tett javaslatot Horovitz Tamás elnök Stern Ervinné személyében, akit szintén titkosan megválasztottak (45 szavazatot kapott).
Gervai Lajos jelölésére is érkezett a helyszínen szóbeli javaslat, de ő nem fogadta ezt el.


Horovitz Tamás elnöki beszámolójában a hitközség vallási, kulturális és turisztikai tevékenységéről hallhattunk. Kitért a hitközség alapvető funkciójának, a vallási élet fenntartásának fontosságára. Ez idáig jól sikerültek kulturális programjaink, melyek megrendezésére kitűnő lehetőséget ad a továbbiakban is a megújult ortodox zsinagógánk. A közvetlen Tel-Aviv – Debrecen desztinációban rövidesen meginduló repülő járatokkal érkező turistákra fel kell készülnünk. Szállás, étkezés, a zsidó negyed megtekintése, valamint a hitélet itteni bemutatása és megélése tekintetében sokat tudunk segíteni az idelátogatóknak. A hitközségünk el kezdett szervezni egy izraeli körutat tagsága részére.


A közgyűlés elismerésekkel folytatódott: Szilas Istvánnét, Bella nénit 90. születésnapja alkalmából köszöntötte az elnök, amire Bella néni meghatódva reagált. A hitközségtől oklevelet kapott Dr. Feuermann Lászó volt alelnök, aki évtizedeken át erősítette a vezetőség munkáját, valamint Kreisler Gábor, a szabadegyetemi és közösségi szervezőmunkájáért.


A közgyűlésen felszólalt Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke.


Nem maradt el a szomorú megemlékezés sem, hiszen 1944. március 19-én, 73 évvel ezelőtt kötelezték a magyarországi zsidóságot sárga csillag viselésére.


K.G.

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013