Infoblokk
logo logo logo

Shlomo Josefsohn Debrecenben

Meglátogatott bennünket Shlomo Josefsohn a romániai körútja előtt. Pár napig a vendégünk volt, még Tórát is olvasott számunkra Pinchasz szombatján. A román származású, tekintélyes izraeli ügyvéd 1961-ben elhagyta Romániát. Izraelben a Tel Aviv-i jogi karon folytatta tanulmányait, majd katonai ügyész, később katonai bíró lett, és a katonai bíróság elnöke Izraelben. A Cionista Világszervezet elnökhelyettesévé és a Cionista Végrehajtó Bizottság tagjává választották. Jelenleg orvosi etikára specializálódott saját ügyvédi irodát működtet.
A mai előadóest a Zenés Templomi Esték keretén belül, Izrael állam megalakulásának 70. évfordulója alkalmával kerül megrendezésre a Debreceni Művelődési Központban.

Gyermekkora óta szenvedélyes vonzalmat érez a zene iránt. Már az egyetemen hivatásos énekes volt, saját zenekart is létrehozott. Az utóbbi években visszatért a zenéhez, saját zenei darabokat kezdett komponálni. Most Debrecenben megcsodáltuk zenei tehetségét, most nem ügyvédi tehetségére voltunk kíváncsiak.

Meghallhattuk, hogy a nyolc nyelven énekelő vendégünknek nem csak hobbija az éneklés, de kiegészíti komoly hivatását is. Az előadást videoklipek színesítették, melyek kellemes háttért adtak a dalokhoz.

Shlomo Josefsohn a zsidó lélekhez szóló dalokkal kezdte a bemutatót Leonard Cohen emlékére. Ezek a közönség számára ismertek voltak.

Folytatásként fellejthetetlen ismert angol és olasz nyelvű számok egyvelege következett.Az izraeli állam alapításának 70. évfordulójára utalt a Jeruzsálem Valcer.
Meghívott bennünket Franciaországba egy kis összeállítással, melyet spanyol számok követtek.
Debreceni barátainak és a hitközség szatmárnémeti vendégeinek Shlomo felejthetetlen román dalokat énekelt.
Majd a hagyományos jiddis daloknak csodálatos egyvelegét hallhattuk a legközelebbi blokkban.

Ezt követően az 1491-beli Spanyolországot is idézte fel a művész. Nem beszélhetünk Spanyolországról anélkül, hogy emlékeztetnénk a spanyolországi zsidók tragikus kiűzetésére. Shlomot nagyon megérintette ez a fontos és tragikus esemény, és úgy érezte, valószínűleg első emberként a világon, hogy írjon, és komponáljon zenét a zsidó nép történelmének e szomorú emlékeiről. A mű láthatóan utal a zsidó nép életére, arra az időszakra, kifejezi az elűzöttek azon szándékát, mindenképpen folytatni kell a spanyolországi életet. Korabeli video klip kísérte a zenei kompozíciót. Megható volt!Majd az Adio Querida című dal következett ladinóul! Érdekes volt már a kihalóban lévő nyelven énekművet hallani.IZRAEL 70- éves! Csodálatos tájakat láthattunk Izraelről Shlomo énekkíséretével. Egy képzeletbeli utazásra hívott meg bennünket az énekes!
Hagyományos ősi, chaszid ismert ritmusokba való bepillantással zárult a program.

Nem egy hagyományos műsoron keresztül hallhattuk a művészt, aki technikát is használta, melyet otthon a stúdiójában állított össze. Köszönjük az estét Shlomónak és a bukaresti Irinának, aki előkészítette ezt a programot.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013