Infoblokk
logo logo logo

„STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA, - JAZZ MEETS KLEZMER” A DEBRECEN DIXIELAND BAND KONCERTJE A DEBRECENI ORTODOX ZSINAGÓGÁBAN

A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara
STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA, - JAZZ MEETS KLEZMER” címmel DEBRECENI DIXIELAND-KLEZMER KONCERTET szervezett

a DEBRECEN DIXIELAND JAZZ BAND előadásában.

Október 15-én került sor erre a nem mindennapi eseményre teljes teltház mellett. Különösen öröm volt a Hitközség tagjainak és vendégeinek ez az újévi koncert, ugyanis nem régen kezdődött el az 5778-as zsinagógai esztendő. Az előadás különlegessége, hogy a világ több pontját meghódító Debrecen Dixieland Jazz Band már másodjára klezmer zenével bővítette repertoárját hitközségünkön. Azért is nagyszerű ez az együttes számunkra, mert klezmer zenét játszó zenekar létesítésére nem volt a hitközségnek lehetősége, hiányt pótolt. A „zeneszerszámokat” mesterien szólaltatták meg a művészek. A fergeteges műsor alapját Kovács János trombitája, valamint énekhangja, Tikász Sándor bendzsó szólói, és Gyarmathy István klarinét játéka adta. Természetesen a többi dixielandhez szükséges hangszer mesteri megszólaltatása nélkül a siker elmaradt volna a 7 tagú zenekarnál. A számokat Kovács János konferálta, és ismertette. Ami nem is igazi klezmer zene volt, az is a zsidósághoz kapcsolódott. Jó volt hallani, hogy az esten elhangzó számok alkotásában – értve ez alatt mind a zenét, mind a szöveget - zsidók, főleg magyar származásúak jeleskedtek.


A blues-ból elindulva úsztunk át a klezmer világába. Kerestük Louis Armstrongot a színpadon, amikor méltó utóda, az együttes trombitás-énekese, ismert számot szólaltatott meg: „What a wonderful world” című remekmű előadásával. A klezmer és dixieland ze¬ne alap¬ját ké¬pező - a „Bei mir zu bist zu schoen” cí¬mű dal is, mint „alapmű” hangzott el. A korábbi klezmer számok mellett újakat is élvezhettünk, a „Bublicskinek”, a „Tumbalalajkának” nagy sikere volt. A „Hegedűs a háztetőn” musicalből ismert esküvői zene klasszikus klezmer dallamokat idézett. Színfoltja volt az estnek Lehner Zalán szereplése, gyönyörűen énekelte a „Szól a kakas már” világhírű, környékünkhöz kapcsolódó jidish dalt, melyet bendzsó kísérettel is hallhattunk. Folytatásként ezen dal dixieland stílusú jazzesített, nem mindennapi feldolgozását is élvezhettük. Jó néhány, most először bemutatott ismert klezmer és jidish szerzemények feldolgozásai is bemutatásra kerültek. Az énekes-trombitás Kovács János jiddish nyelven interpretálta a közönség bevonásával az ismert dalokat - művészi módon. Sikerült beleélni a zenekarnak a klezmer, illetve a zsidó zene világába magát, melyet nagyon jól átvett a közönség. Mindezek a momentumok a tapsból és az együtténeklésből is érzékelhető volt. Majd visszaúsztunk a jazzbe. A pörgősen előadott világslágert, a “Tiger Rag”-et hallhattuk. A tapsvihar ráadásra kényszerítette a művészeket. Lenyűgöző élmény volt ez az este. Másodjára is tapasztalhattuk: kiválóan megfért a jazz mellett a klezmer, a stílusok kitűnően találkoztak, egymásba „átúsztak”! Várjuk az újabb találkozást, reménykedve, hogy nem kell egy évet várni, mint a legutóbbi Pásti utcai zsinagógai megjelenéstől.

Ezzel a fellépéssel nagyon magasra tették a mércét! Büszkék vagyunk rájuk, kicsit a saját zenekarunknak érezzük a zsinagóga falai között barátainkat hangjukkal és hangszereikkel együtt, hiszen a zene mindenkié!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013