Infoblokk
logo logo logo

STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA, AVAGY KIRÁNDULÁS A KLEZMER VILÁGÁBAN A DEBRECENI ORTODOX ZSINAGÓGÁBAN

A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara „STÍLUSOK TALÁLKOZÁSA, AVAGY KIRÁNDULÁS A KLEZMER VILÁGÁBAN” címmel AZ ELSŐ DEBRECENI DIXIELAND-KLEZMER KONCERTET szervezett a DEBRECEN DIXIELAND JAZZ BAND előadásában.

Debrecenben, az Ortodox Zsinagógában november 26-án került sor erre a nem mindennapi eseményre. Az előadás különlegessége, hogy a világ több pontját meghódító Debrecen Dixieland Jazz Band klezmer zenével bővítette repertoárját. Régi vágya a város vezetésének, és a Debreceni Zsidó Hitközségnek, hogy debreceni zenekar a városban is népszerű klezmer zenét játsszon. A Hitközségen már működik „ZS-faktor„ nevű, a nőegylet által szervezett kórus, de a klezmer zenét játszó zenekar felállítására nem volt a hitközségnek humán erőforrása és zenei eszköze. Ezért lett különösen nagy öröm, hogy a Hitközségen már korábban többször fellépő Debrecen Dixieland Jazz Band klezmer zenével bővítette repertoárját többszöri egyeztetések után.


A fergeteges műsor alapját Tikász Sándor bendzsó szólói, és a Kovács János trombitája,valamint általa kibocsátott énekhang és Gyarmathy István klarinét játéka adta. Természetesen a többi dixielandhez szükséges hangszer mesteri megszólaltatása nélkül a siker elmaradt volna. A számokat Kovács János konferálta, ez nem csak egyszerű műsorközlés volt, a számok háttereit „tanári” módon ismertette. Jó volt hallani, hogy az esten elhangzó számok megalkotásába zsidók, főleg magyar származású zsidók jeleskedtek.


A Jazz őshazájából, New Orleans jazz klubjaiból indultunk el. Észre sem vettük, hogy már gipsy és moldáviai klezmer világába kerültünk át. Az együttes trombitás-énekese, mint blues énekes - Louis Armstronggal felvette a versenyt - What a wonderful world előadásával. A „Hegedűs a háztetőn” musicalben játszó klezmer hegedűs ismét klasszikus klezmer zenét idézett. A klezmer ze¬ne alap¬ját ké¬pez¬te a „Bei mir zu bist zu schoen” cí¬mű dal sem maradt el. Majd visszaúsztunk a jazzbe, a pörgősen előadott világslágert a “Tiger Rag”-et hallhattuk . A tapsvihar ráadásra kényszerítette a művészeket. Nagyszerű élmény volt. Kiválóan megfért a jazz mellett a klezmerzene, a stílusok kitűnően találkoztak! A pótszékekkel is teli zsinagóga ütemes tapsából ezt hallhattuk.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013