Infoblokk
logo logo logo

Szabadegyetem Debrecenben február 26-án

Hitközségünknél már 4. éve sikeresen működik a zsidó szabadegyetem. Nemcsak a hitközségi, de a város programjaiba is beépült.
Az előadás címe: Purim legnagyobb csodája, avagy a rejtőzködő I..en volt. Kicsit titokzatosabban a cím: „Purim és a heszter pánim gondolata”.
Előadónak Darvas István rabbit, az OR-ZSE Zsinagógájának rabbiját, az OR-ZSE oktatóját kértük fel. A kellemes tavaszias délutánon több mint 50 főnyi közönség hallgatta a tanítást.


A rabbi urat és a hallgatóságot Éliás Viktor kántorjelölt Grósz Zsuzsanna zongorakíséretével egy chaszid dallal, a Rabbi Elimelech-hel köszöntötte.
Kivetítőn (ld. a mellékletben) az előadáshoz tartozó magyarázatokat és illusztrációkat láthattunk. A Megilla, a történelmi hátterével, purimi micvák és szokások, Megilla Eszlár (!), Heszter pánim (rejtőzködő arcok) is a felszínre kerültek. Látszott a rabbi úr előadásából, hogy kitűnő oktató. Az említett témákban jártasak is új információkhoz jutottak.
Ezúttal is, mint mindig, az előadás után kérdések következtek. Az elsők között szerepelt, hogy mikor lesz folytatása a rabbi úr részéről. Ez nem rajtunk múlik, egyeztetünk, és folytatjuk.


A legközelebbi szabadegyetemi előadást március 12-ére tervezzük, 14 órára a Hitközség kultúrtermébe. Vendégként Spánn Gábor újságíróra számíthatunk. Előadásának címe: „A zsidó vicc története és hatásmechanizmusa”. Ezzel a vidám előadással kezdődik a délutáni purimi gálaműsor.
A viszontlátásra!

Kreisler Gábor
Szabadegyetemi programszervező

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013