Infoblokk
logo logo logo

Szabadegyetem és Tu biSvat a Debreceni Zsidó Hitközségen


2019.01.27-én (Svát hó 21) került sor a Zsidó Szabadegyetem hatodik évfolyama második féléve első előadására. A téma: Az Ókori Palesztina és a Zsidó Mezőgazdasági Hagyományok, az előadó dr. Surányi Béla agrártörténész, Debreceni egyetem tanára volt. Dr. Grósz Zsuzsa, a DZSH alelnöke nyitotta meg a programot, melyben megemlékezett az ENSZ 2005-ben hozott határozata alapján a Holokauszt hat millió áldozatáról, mivel január 27-ét a Holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánították. Az előadó a következő mondattal kezdte a mondanivalóját: „ A nemzeti büszkeség mércéje szerint Izrael előkelő helyet foglal el a világ országai között.” Az i.e. időkben Palesztina földjén már tudatos, megalapozott mezőgazdaság volt jellemző. Ismerték a csepegtetős öntözés és a csatornázás mikéntjét. Ezékiel próféta tisztában volt azzal, hogy milyen földbe lehet szőlőt ültetni, hogyan lehet sós vízzel is locsolni. Betlehem és Hebron környéke a legfőbb szőlőtermő vidékként lett ismert.


A történelemből ismert területen letelepedett 12 törzs lakóhelyét a régi Palesztina alkotta. A Nílus és Mezopotámia közötti földek a kultúrnövények területe volt. Ismerték a datolyapálmát, gránátalmát, olíva olajat, fügét, és a lótusz termesztési gyakorlatát is. A Mózestól számított néppé válás alapja is a mezőgazdaságban gyökerezett. Az első földművelők a nők voltak. Mózes 5. könyvében leírtak szerint a földeken összeszedhették a maradványtermést, sőt ott kellett hagyni a szegényeknek. Már akkor éltek az adakozás lehetőségével. Köztudott volt szintén a mózesi időkből, hogy a kevert magvakat tilos vetni, mint ahogyan az állatokat sem lehetett összekeverve pároztatni. Világszerte ismert tény, hogy a sivatagban, a Negevben, nem paradicsomot, hanem édent teremtettek. A mezőgazdasági tudományokban jártas egyetemi tanár előadására néhány nappal a Tu biSvát ünnepünk után került sor. Fehér Tamás ismertette ezen új év jelentőségét, majd Éliás Viktor kántor elmondta a fán, illetve földben termő gyümölcsökre az áldásokat. A „pót” Fák Új Éve ünnep fénypontja következett, mivel a DZSH a Tu biSvátot idén Nagyváradon ülte meg. Csodálatos gyümölcstálakkal lepte meg a közönséget kóser konyhánk főszakácsa, Amálka. Jutott mindenkinek a földben és fán termett gyümölcsökből. Az előadó a későbbiekben folytatja a téma további, eddig el nem hangzott ismertetését, így teljesülni látszik a teltházas hallgatóság kívánsága.

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013