Infoblokk
logo logo logo

Szabadegyetemi betekintés Izrael életébe

A Debreceni Zsidó Hitközségünknél már 4. éve működő a Zsidó Szabadegyetem május 7-én tartotta soron következő összejövetelét. Közel két óra időtartamra az utóbb idők legnagyobb létszámú szabadegyetemi hallgatósága jutott el képzeletben a Szentföldre. Sikerült betekintünk a mai „Izraelbe”. Az időpont nem véletlen volt. Ebben a hónapban több emlék-és ünnepnapot tartanak a közel-keleti országban, de a világ zsidósága is emlékezik - többek között - az ország függetlenségi napjára, a háborúkban elesett katonákra és a holokauszt áldozataira.


Vendégek már a terembe lépéskor ismert izraeli dalokat hallhattak dr. Grósz Zsuzsanna zongorajátékával. A falakon Izrael Állam magyarországi nagykövetségének művészi, szinte a teljes országot bemutató posztereit csodálhatták meg a vendégek. A fő program Prof. Dr. Hunyadi László, Izrael Állam tiszteletbeli konzuljának előadása volt "Szemelvények tudományról és kultúráról a mai Izraelben" címmel.
Az érdekes előadásban az alapítás, a bevándorlások (aliya) láncolatán át jutottunk el a mai modern technikai vívmányokban élen járó országig. A hitelességet növelte, hogy a professzor hosszú ideig oktatott Izrael különböző egyetemein, valamint a mostani tiszteletbeli konzuli funkciója segítségével nagy rálátással rendelkezik „Erec Yisztrael”-ről. Az előadás után szokásos módon kérdések özöne következett. A kisfilmek, melyek a Szent Templomról, az ország alapításról, valamint a kibucokról szóltak, újabb kérdéseket és beszámolókat inspiráltak, ezáltal interaktív baráti beszélgetésbe hajlott át a program. Többen a hallgatók számára különösen érdekes kibuci élményeiket osztották meg a hallgatósággal.


A rendezvény zárásakor a szokásos kávé és tea mellett az izraeli nemzeti ételt, a humuszt és a falafelt kóstolhatták meg a résztvevők a hitközség kóser konyájának tálalásában. Sikerült egy kis izraeli atmoszférát teremteni a hitközségen, mellyel reméljük, hogy minél többen kedvet kapnak a Debrecenből közvetlenül közlekedő repülőjárattal meglátogatni a „csodák” országát.


Az Izraelt ábrázoló poszterek munkaidőben megtekinthetők kb. 2 hétig a hitközség kultúrtermében.

Kreisler Gábor

 

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013