Infoblokk
logo logo logo

Szabadegyetemi előadás az olimpiákról –és a Maccabi játékokról

Az olimpia kistestvére: a Maccabi Játékok...

A Szabadegyetemünk hatéves fennállása alatt nem sok témakör maradt ki, melyre eddig nem került sor. Ilyen pl. a sport. Ez volt a témája a soron következő előadásnak április 14-én. Az apropóját az adta, hogy a 2019-es Maccabi Európa Játékokat Magyarországon rendezik 2019. július 29-e és augusztus 7-e között. Először lesz helyszíne Budapest az európai játékoknak. Ez több, mint sport rendezvény melyet nagyon várunk. Igény merült fel a szabadegyetemi hallgatók körében arra, hogy az olimpiák történetébe is belelássunk. Szakember kalauzolt bennünket ennek hétterébe, több kulisszatitokra is fény derítve.


Lévai György újságíró, az Új Kelet budapesti tudósítója volt vendége Szabadegyetemünknek. Előadásának címe: Az olimpia kistestvére, a Maccabi Játékok... Az Olimpiai Játékok és a Maccabi Játékok kapcsolatrendszeréről, történetéről hallhatunk az előadótól.
Mivel az Új Kelet budapesti tudósítja is az előadónk, hallhattunk a napjainkban háttérbe szorult, de évtizedekkel ezelőtt nagy hiánypótló sajtótermékről.
Mivel a Maccabi játékok az olimpiából nőtt ki, egy kis olimpiai összefoglalóban is részünk lehetett, mely ennek az újkori részére terjedt ki. Hallhattunk a 123 évvel ezelőtti, első újkori olimpián aranyérmet nyert Hajós Alfrédról, aki városunkban ismert lett építészként is. Azt is megtudtuk, hogy 1896-ban miért nem lett az első újkori olimpia Budapesten, amit később Athén vállalt.
Coubertin bárót is megismerhettük, aki szülőatyjának tekinthető az újkori olimpiáknak, magyar Kemény Ferenc segítségével.
Az olimpiai játékok színesedtek és szélesedtek a földrészeken rendezendő, és a felekezeti játékok bevezetésével. Így jöttek létre Maccabi játékok is, melynek rendszeres részvevője Magyarország is.
Jó volt hallani a sok világhírű zsidó sportolóról, különösen örültünk a magyarországi származásnak is.
Hallhattunk az első zsidó érdekeltségű sportegyesületről, a Magyar Vívó és Atlétikai Klubról, mely a mostani budapesti versenynek az egyik szervezője. A VAC magyarországi zsidó sportegyesület nagyszerű zsidó sportolókat nevelt ki.
A hallgatóság megkérdezte, hogy lesz-e lehetőség eljutni a budapesti megnyitóra. Nyitott ajtókat döngettek, a Hitközség szervezi majd ezt az utat.
Teljesen egyetértettünk az előadóval, mely szerint a sport is az, ami összekovácsolja a zsidóságot.
Reméljük, hogy személyesen is drukkolhatunk a magyar csapatnak. A délután folyamán már a fejekben ráhangolódtunk a nemes versengésre!

 

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013