Infoblokk
logo logo logo

Színek, virágok műalkotásokon az Pásti utcai Ortodox Zsinagógában

Augusztus 12-én délután a nagyszámú érdeklődők előtt nyílt meg a „Virágok szimfóniája” kiállítás a szakrális térben.

Horovitz Tamás a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, mint házigazda üdvözölte a megjelenteteket, és örömének adott hangot, hogy a zsinagóga emeleti része, az egykori női karzat egy képkiállításnak ad otthont. A Hitközség színfoltjai lesznek a képzőművészeti alkotások bemutatása a jövőben is.


Dr. Puskás István, a város alpolgármestere elmondta, hogy Debrecen egyik csodálatos építménye, ékszerdoboza, az Ortodox Zsinagóga, mely lehetőséget adott a „Virágok szimfóniája” kiállításának, része az augusztus 20-i eseményeknek. Megjegyezte, az idén nem lesz virágkocsik felvonulása, nem lesz a stadionban látványos műsor, sok minden elmarad a megszokottaktól. De egy-egy ilyen alkalom emlékezetessé teszi az ünnepközeli rendezvények sorát. Az efféle bemutatkozási lehetőségnek megnő a jelentősége.


Dr. Mojzesné dr. Székely Katalin, a szociológia tudományok kandidátusa, ny. egyetemi docens szakmai elemzéssel ajánlotta az érdeklődőknek a kiállítást. A virág, az emberiség régi „kifejező eszköze” az élet számos területén, születéstől az elmúlásig. Tudjuk, hogy egyes virágok jellemzőek bizonyos élethelyzetekben, mely tényt ismert irodalmi alkotások, zeneművek is alátámasztják. A rendezvény érdekessége, hogy a tíz, többségében budapesti festő közül a jelenlévő négy fiatal művésznő virágmintás ruhában jelent meg a témához illően.
A tanárnő Szalai Andrea kurátor, a Debreceni Zsidónegyed kulturális menedzsere által a Debreceni Zsidó Hitközségen a nyár hangulatához illő, tíz művész nem hagyományos megoldásokat használó 40 alkotását ajánlotta a közönségnek.


A kiállító művészek, akik megtisztelték alkotásaikkal a szakrális teret: Cs. Horváth Judit, Éberling Anikó, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Kiss Márta, Merényi Dávid, Osgyányi Sára, Papageorgiu Andrea, Schnedarek Réka, Szabó Franciska, Vető Orsolya Lia.
A virágok sokaságától pompázó képek szépségét, illetve feledhetetlen élményét Oláh Anita hárfaművész által előadott, a kiállítást megnyitó bevezető és befejező akkordjai tették még emlékezetesebbé.


2020. augusztus 12. és szeptember 18. között tekinthető meg a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában (Debrecen, Pásti utca 4.)
Nyitva tartás: hétköznap 8-16 óráig.
Természetesen, a ma is aktív hitélettel rendelkező Debreceni Zsidónegyedbe is bepillantást nyerhetnek a látogatók idegenvezetéssel.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013