Infoblokk
logo logo logo

Találkoztak a stílusok a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában

Jazz meets Klezmer

A Debreceni Zsidó Negyed Kulturális és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara program sorozatában az előző heti sikeresen bemutatott kántorkoncert után a nyárvégi, második előadásra került sor.
Az esti vendége, a Debrecen Dixieland Jazz Band volt, amelynek az egyik otthona már a Debreceni Zsidó Hitközség.
A” Stílusok találkozása” című műsorukat a Debreceni Zsidó Hitközség felkérésére készítették el 2016-ban. Úgy tekintjük, mintha saját zenekarunk lenne. A klezmer és zsidó kultúrkörből és hagyományokból táplálkozó programban a jazz és dixieland stílus bemutatásán túl ismét megmutatták, hogy saját átdolgozásaikban hogyan lehet ötvözni a két zenei irányzatot. Egyre gyakrabban fordulnak meg zsidókörökben, ez évben a Budapesti Zsidó Kulturális Fesztivál vendégei is az „együttesünk”.
A Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ, valamint a Művészetek Udvara szervezésében szeptember 1-jén a Debrecen Dixieland Jazz Band ismét elbűvölte a nagyszámú közönséget. A tradicionális dixieland, klezmer és a jiddis dallamok stílusa a hitközségen rendezett negyedik koncerten művészien találkoztak ismét. Már hagyomány a hitközségen, hogy az Debrecen Dixieland Jazz Banddel közösen köszöntjük a zsidó újévet, mivel néhány hét múlva kezdődik az 5780-as zsinagógai új esztendő. Az 1984-ben alakult együttest egyre jobban a magunkévá valljuk, egyre több zsidósághoz kapcsolódó számaik miatt is.
A fergeteges műsor alapját Kovács János trombita-játéka, valamint az általa és lánya Marietta által kibocsátott énekhang, és Gyarmathy István klarinét játéka adta. Természetesen a többi dixielandhez szükséges hangszer mesteri megszólaltatása nélkül a siker elmaradt volna a 7 tagúvá - Kovács Marietta hegedűssel kiegészült együttesnél. A számokat Kovács János konferálta, a tőle megszokott humorral. Jó volt hallani, hogy minden elhangzott számnak volt zsidó vonatkozása akár megalkotásában, előadásában, vagy témájában.
A Bublicski (zsemleárus) szomorú orosz jiddis dalát ismét élvezte a közönség, melyhez elsősorban Kovács János járult hozzá.
Louis Armstrong, - képletesen -, az együttes trombitás-énekese tolmácsolásában megjelent az estén. A "Dream a Little Dream of Me", Armstrong és Ella Fitzgerald egykori ismert slágere lenyűgözte a közönséget. Ennek érdekessége az is, hogy a dal szerzője George Kahn, Németországból emigrált zsidó család leszármazottja.
.Szívhez szóló volt a közönség számára a nagykállói csodarabbihoz köthető „Szól a kakas már” című népdal, melyet művészien átdolgozott a zenekar. A világ zsidósága meghatódik amint ezt hallja, hozzánk, debreceniekhez különösen nagyon közel áll.
A „Hegedűs a háztetőn” musical segítségével Tevjén és a Wolf Lázáron keresztül eljutottunk egy zsidó esküvőre is. A közönség már kórusban mondta a szokásos „Le chajim”-ot, „Az életre” kívánságot. Sajátos dixieland feldolgozásban szólalt meg.
Az ismert izraeli dalok - Shalom Alechem, Hava nagila - fokozták a jó hangulatot, melyeket együtt énekeltünk az együttessel.
A klezmer és dixieland zene alapját képező - a „Bei mir bist du schoen” nélkül nincs dixieland együttes fellépés, most sem maradt el..
A pörgősen előadott világsláger, a “Tiger Rag”- nótával búcsúzott a zenekar.
A pótszékekkel kiegészült nézőtér tapsvihara ráadásra kényszerítette a művészeket. Nagyszerű élmény volt. A tradicionális dixielandet, klezmer és a jiddis dallamokat élvezhettük a „Stílusok találkozása - Jazz meets Klezmer” című koncertjükön, ezen a szakrális helyen Hallhattuk, hogy a zsidó gyökerekkel rendelkező zeneszerzők, művészek maradandót adtak az egész világnak. Hallhattuk, hogy a zsidó származású zeneszerzők munkái milyen ismertek az egész világon. A zenekarnál a zsidó gyökerekhez kapcsolódó művek száma nőt a múltkori találkozás óta. A Debrecen Dixieland Jazz Band hozzájárult ismét, hogy az 5780-es zsinagógai esztendő jól kezdődjön.
A hitközségen vendégeskedő jeruzsálemi főkántort, Israel Halpernt is elbűvölte a műsor, jól érezte magát a különleges akusztikájú zsinagógában megszólaló, zsidósághoz kapcsoló zeneszámok környezetében.

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013