Infoblokk
logo logo logo

Tanévnyitó a Debreceni Zsidó Szabadegyetemen

A tanévnyitók időszakát éljük szeptember első napjaiban. „Tanulás egy életen át” című előadással kezdődött a Debreceni Zsidó Szabadegyetem 6. évfolyama. A zsidó újév előtt, szeptember 2-án (Elul 22) ez a rendezvény is a Debreceni Zsidónegyed Kulturális- és Oktatási Központ heti rendezvény sorozatának része volt. A témához igazi „szakértőt”, Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbit kértük fel.
A délutánt a Pásti utcai Ortodox Zsinagógában Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna elnökhelyettes nyitotta meg a népes hallgatóságnak. Kiemelte, hogy mennyire fontos számunkra a tanulás, ő is hamarabb tanulta meg a héber ABC-t, mint a latin betűket. Az édesapja kötelezőnek érezte a zsidó ismeretek megtanítását.

A főrabbi úr részére nem volt probléma az előadás megtartása, mert a napi tanítás és a tanulás világában él. A „rabbi” szó maga is tanítót jelent.
Történelmi hátterét világította meg a tanulásnak. Az első iskolahálózatot már az első században kialakították. Ismert tény, hogy időszámításunk szerint 70-re 300 iskolában tanultak a zsidó gyermekek. „Tanítsd gyermekedet” - az apák számára kötelesség a gyermek tanítása. Ez a parancsolat mára is érvényes. A kiskorúakat felnőtt társaságban sem küldték játszani, bent maradtak a szülők mellett. Mindamellett a tanulásnak célja is kell, hogy legyen, így hatásos.

Hogyan tudott a zsidóság megmaradni? Ez a tanulásnak köszönhető, hiszen a TÓRA örök érvényű, benne megtalálható minden, mely a mára, a ma élő zsidóságra, de az egész világra érvényes. Gondoljunk csak a Tízparancsolatra, mely az évezredek alatt változó jogrendszer alapja! Napjainkban a világi tanítási rendszer többször változik, de a zsidó tanokban nincs reform, örök érvényű! A zsidó embernek minden nap kell tanulnia, maga jelölheti ki a napi tanulás időtartamát és témáját. Lehet egyénileg, de hatásosabb párosával. Ma már a tanulótárssal történő tanulás Skype segítségével is megvalósulhat.

Az előadás után elhangzott kérdésekre a főrabbi készséggel válaszolt.

A főrabbi tanítása után zárszóként az elnökhelyettes megismételte, hogy nagyon fontos a minden napi tanulás, mert ez is záloga a világ zsidóságának fennmaradására!


Jelenleg folyik az elkövetkező témák egyeztetése. Szívesen várja a Szabadegyetemi szervező, Kreisler Gábor a témajavaslatokat, az őszi ünnepeink után folytatódik a 6. évfolyam!

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013