Infoblokk
logo logo logo

Tovább él a nagy múltú berettyóújfalui zsidóság emléke

Elul 26-án, szeptember 17-én ismét Berettyóújfalu Önkormányzata és a Debreceni Zsidó Hitközség a Bihar Múzeumban tartott megemlékezést. A rendezvény része volt az országos Kulturális Örökség Napjai programnak.

Kire és miért emlékeztünk most? Ezen a napon volt az egykori híres tudós rabbi, Amram Blum, Jahrzeitja, aki 1883-tól 1907-ig működött itt . A nagyhírű Chatam Szofer pozsonyi rabbinál tanult. A térség meghatározó vallási vezetőjét tisztelték benne, ezen a zsidók által is jelentős számban lakott helyen. A rendezvény vallási hátterét a Debreceni Zsidó Hitközség biztosította, segítsége nélkül nem lehetett volna méltó módon megrendezni a megemlékezést. A moderátor Korompainé Mocsnik Marianna, a Bihari Múzeum vezetője volt, aki köszöntötte a megjelenteket.


Muraközi István, a város polgármestere nagy örömmel jelentette be, hogy a kormány jóváhagyta a zsinagóga felújítási elképzelését, melynek a terve is elkészült a pályázat beadásakor. A műemlék jelleg figyelembevételével újítják fel a zsinagógát. Szeretnék hasznosítani a Debreceni Zsidó Hitközség Zsidó - Negyed és Zarándok út kialakítása során szerzett tapasztalatait. Az együttműködés egyre szorosabbá válik ezáltal.

A Debreceni Zsidó Hitközséget Kreisler Gábor képviselte, aki berettyóújfalui családi kötöttségű. A helyi zsidóságról szerzett saját és családi emlékeit valamint írásos dokumentumait osztotta meg a nagyszámú hallgatósággal. Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi Amram Blum életútját, rabbinikus nagyságát, és maradandó vallási munkáit ismertette.


Heller Zsolt folkesztéta előadásában Blum rabbi mellett a térségben lévő csodarabbikra is emlékezett, akik nagy tiszteletnek örvendtek nem csak hívei körében.
A résztvevők Nagy Lászlónak a Megalit Kft. ügyvezetőjének előadásából láthatták, hogy az elképzelés már az álmon túljutott, látványtervei is elkészültek. A praktikusság mellett nagy figyelmet fordítottak a zsinagóga eredeti műemléki jellegének és művészi formáinak megtartására.


Ezután a felújítás előtt álló zsinagógába látogatott el a közönség. Észlelhető volt, hogy a tavalyihoz képest már tisztábban látszottak az egykori falak és díszítések. Terv szerint jövőre elkezdődnek a munkálatok.


A megemlékezés a temetőben fejeződött be. Dr. Asher Ehrenfeld debreceni főrabbi zsoltárokat mondott Amram Blum rabbira emlékezve az ohelje(zárt síremlék) előtt. A többségében Debrecenből érkező imádkozók mondták el a kaddish gyászimát Kreisler Gáborral együtt. Ritkán adódik itt lehetőség minjenben (10 felnőtt férfi) emlékezni. A holokauszt áldozatainak nevét tartalmazó emlékfal előtt is némán hajtottunk fejet.
A város és a múzeum vezetése is részt vett a záró temetői megemlékezésen.


Ezen napon több micvét is tettünk a hamarosan beköszöntő újév előtt. Ismét emlékeztünk a nagy rabbira és a város egykori zsidóságára, akik – sajnos- nincsenek közöttünk….
Bízunk a sikerben, szeretnénk a megújult zsinagógában imádkozni, mely a szellemi és vallási örökségünk része lesz újból, mint a vészkorszak előtt!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. július 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013