Infoblokk
logo logo logo

Tu biSvat a Debrecen Zsidó Hitközségen 5780-ban

Hitközségünk idén ismét csatlakozott Tu biSvatkor, a fák ünnepén az országos „Kultúrházak éjjel-nappal” program sorozathoz. Meg akartuk mutatni, hogy a mi kultúránk is része az egyetemes kultúrának.
A fa, és termései szimbolikusan az egész délutánt - február 16-án (Svat 21.) áthatották.
Érezhető volt a kultúra és a vallás összhangja a multifunkcionális autentikus zsinagógánkban.
A gyermekeknek Tu biSvati gyermek sarok állt rendelkezésre szakképzett személyzettel. Lehetett kis fát ültetni, rajzolni, sőt, az ünnepi arcfestés sem maradt el. A pályamunkákat a művészpalánták otthon ápolják tovább. A délután moderátori szerepét Fehér Tamás vállalta.
Egy közös, stílszerű faültetésre kérte fel a jelenlévőket. Ez már hagyomány, a nagyváradiak által korábban felajánlott fa mellett így idén egy meggyfa is gazdagítja a zsinagóga kertjét a régi mikve oldalán. A két éve Debrecenben közösen elültetett gyümölcsfa szépen gyarapodik, jó talajon él.
A barátságot szimbolizálva nagyváradi, debreceni, nyíregyházi hittestvéreink közül segítettek az ültetésben. A szabadegyetemi törzsgárda tagok is bekerültek az ültetők táborába. Az első a sorban Dr. Puskás István, Debrecen város alpolgármestere volt. Nemes szándékunkat reméljük, hogy meghálálja a természet.
A program a zsinagógában folytatódott. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte a zsúfolásig megtöltött zsinagóga közönségét.
Külön köszöntötte Dr. Puskás Istvánt, Debrecen város alpolgármesterét,
Shraya Kav-t, a Nagyváradi Hitközség izraeli főrabbiját, és a nagy létszámú tagságát,
Ferber Györgyöt, a Nyíregyházi Hitközségi elnökét, és közössége tagjait,
Smuel Faigen debreceni rabbit.
Elmondta, az a különleges csoda jött létre vasárnap, hogy ugyanannyit mutatnak a hőmérők a cívisvárosban, mint az izraeli Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

Elsőként az alpolgármester úr kért szót.

– Ahhoz, hogy valahol igazán otthon érezzük magunkat, közösségek kellenek. Debrecen attól lesz erős és élő, ha együtt építjük – mondta köszöntőjében Puskás István alpolgármester a Pásti utcai zsinagógában vasárnap, ahol Nagyváradtól Debrecenen át Nyíregyházáig gyűltek össze a zsidó közösségek tagjai, hogy együtt töltsék a fák ünnepét, vagyis a Tu biSvátot, a barátságot, az együvé tartozást szimbolizálva.
Felix Koppelmann elnök távollétében a nagyváradi közösség nevében Shraya Kav főrabbi kért szót. Emlékezett a tavalyi nagyváradi közös Tu biSvatra, a két közösség között példaértékű kapcsolatra .
Majd Shmuel Faigen debreceni rabbi tanítása következett:
Izraelben ebben az időben van vége a télnek, és éled újjá a természet. Ekkor kezdenek rügyezni és hirtelen virágba borulni a fák, kivirul az egész ország. Ilyenkor szokás különböző gyümölcsöket fogyasztani, általában azokat, melyeket a Tóra említ. Tu Bisvátkor pedig kétféle áldást kell mondani: a fákon lévő gyümölcsre és a földön termőre is, ilyen például a gabona. Ehhez hűen a zsinagógában egy asztalt telis-tele raktunk finomságokkal. Shmuel Faigen rabbi köszöntőjében elmondta, a debreceni Tu Bisvat-nak az a különlegessége, hogy itt hét napon át – vasárnaptól vasárnapig – tartjuk az ünnepet, melyre az egész világon nincs példa. Továbbá kifejtette, hogy az ember olyan, mint a fa: egy magból növekszik, mely később gyümölcsöt ad. A magban ugyan minden benne van – a gyökér, a törzs és a gyümölcs is – termésre van szüksége, a fának pedig karóra a növekedéshez. A Tóra szerint a törzs és a gyökér a hit szimbóluma az erőssége miatt, azonban fát nem csak a gyökere vagy törzse miatt ültetjük: nem elég az olyan ember, aki csak hisz, de nincs gyümölcse, szükséges a hagyomány tanítása. A legfontosabb pedig, hogy a jövő gyermekeinek is tovább tudják adni a hitet és a jóságot – zárta tanító szavait a rabbi.
A napot pedig a közösségtől már jól megszokott vidám hangulatú játékokkal folytattuk. Az Izraelben népszerű bingo ás más kvíz játék sem maradhatott el. Lahav Mordechaj, az izraeli Szochnut küldötte megmozgatta a hallgatóság agyát. A szerencse mellett egy kis tudás sem ártott. A sikerhez hozzájárult a digitális technika, és Éliás Viktor kántor fordítási segítsége. A jutalmak stílszerűen kóser borok voltak, melyek kapcsolódtak az ünnephez.

A Nagyváradi Zsidó Hitközség Vilan György emlékező művészeti csoportja nélkül nincs Tu bi Svat Debrecenben, ők folytatták a programot. A kórus a jól ismert zenei kísérettel lépett fel. Az ünnepi dalok mellett az izraeli és zsidó dallam világból ismert zenékkel szórakoztatták a lelkes közönséget, mely örömmel kapcsolódott be az éneklésbe.
Meglepetéssel szolgált szóló énekesük az édesapja általi gitárkísérettel.
A zsinagógában az Or Neurim nagyváradi tánccsoport (Fény) tagjai Izraelt hozták el számunkra a kék-fehér ruhákkal és igényes mozgáskultúrájukkal. Az ütemes tapsot mindannyian kiérdemelték. A tánccsoport hívószavára a közönség is táncra perdült.
Szünetben a résztvevők s „Kállai95” emlékkiállítást nézhették meg a galérián. Az imádkozás a Bet hamidrásban kibővitett minjenekkel történt.
Az áldásokat Shraya Kav-t, nagyváradi főrabbi mondta el, majd a közönség vele együtt.
Jövőre szóló TubiSvati meghívást adott át a debreceni közösségnek.
Most sem maradt el az izraeli himnusz a Hatikva (remény) a főrabbi úr segítségével. A csodálatos hangját újból megcsillantotta számunkra.
Az ünnep stílszerűen a sokféle gyümölcsöt tartalmazó, több, mint 200 csomag kiosztásával fejeződött be. A távollévő idős hittestvéreinknek otthonukba juttattuk el az emlékezés gyümölcseit.

A kultúra magja, vallási hagyományunk őrzése határon innen és túl jó táptalajra lelt Debrecenben!

Kreisler Gábor

 

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013