Infoblokk
logo logo logo

Tu biSvat közösségi programok 5783-ban Debrecenben

Tu biSvat a fák újéveként is emlegetett ünnep, a négy zsidó újév egyike, és Izraelben a tavasz kezdetét jelöli.
3 kitűnő alkalom volt az ünneplésre nálunk:


1. Tu biSvati találkozás:
Az ünnep elő estéjén február 5-én, vasárnap délután vidám emberekkel telt meg a Zsidó Ház Debrecenben.
Elegánsan megterített asztalokon a legalább 15-féle gyümölcsöt tartalmazó tálak ékeskedtek. A gyönyörű, finom gyümölcsök többsége közvetlenül Izraelből érkeztek. Vallási szempontból alapvetőnek számító hét élelmiszer: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó és datolya részei voltak a széder tálnak. A sör az árpát szimbolizálta folyékony formában. Shmuel Faigen rabbink a fa szimbólumával kezdte tanítását, a gyökerek fontosságának meghatározó jelentőségével. Közösen mondtuk el a szokásos brochékat a gyümölcsökre. A finom falafel sültkrumplival az éhséget csillapította. Végig kellemes izraeli zene szólt.
A gyümölcs fogyasztás mellett volt aktív program is. Az asztalokon lévő vágódeszkákra, fakanalakra lehetett beleégetni szombati jókívánságokat - a kiosztott elektromos eszközzel. Kaptunk mintát is a munkához. Szorgos kezek élvezettel égették be betűiket. Idősek és fiatalok egyaránt tüsténkedtek. Az elkészült műveket haza lehetett vinni. Lesz emlékünk az idei Tu biSvatról, amikor majd kézbe vesszük ezeket hasznos házi eszközöket.
A gyermekek külön tüsténkedtek kis kötényükben, téli fagyi masszát állítottak össze a tölcsérekbe. Nekik is tetszett a felíratok fába való beégetése.


2. Tu biSvati találkozás:
Svat hó 15-én reggel a Beth Hamidrashban találkoztunk a szokásos hétfői imádkozáson. A fagypont alatti kőmérsékletben az izraeli Bné Brákból és Natanyáról érkezett hittestvérek erősítették a minjent. A repülőtérre való kimenetel előtt még szerettek volna minjenben imádkozni, ez a kívánságuk is teljesült. A Tóra olvasás után következett a Tu biSvat program. Itt már a 4 éves hagyományt őrző fák egy újabb ringlószilva fával szaporodtak a régi mikve lejárónál. Az ültetéssel Shmuel Faigen rabbinkat és a Bnei braki Chaim Pearlt, az izraeli tűzoltóság főrabbiját tiszteltük meg, aki 3 fiával volt a vendégünk. Nagy Imre segített szakszerű elhelyezésében. A -2 C fok nem ideális a faültetésre, de a szimbolikus micve feledtette a hideget. Az ültetés ünnepén (hág hánotéá) igazán a Szentföldön szokás ilyenkor fát ültetni, hiszen ott jobb az időjárás. Az eddig közösen elültetett gyümölcsfák szépen gyarapodnak, jó talajon élnek. Reméljük, az új, ifjú fa is beáll majd a termők közé.
A „fizikai” munka után a kellemes kulináris élvezet következett a zsinagóga női részén. Az ízléses, 15 gyümölcsöt tartalmazó tálakkal megterített asztalon kóser szilvapálinka kíséretében Shmuel Faigen rabbink a fa szimbólumával kezdte tanítását. A búzát a finom meggyes piskóta torta képviselte. Közösen mondtuk el a szokásos brochékat a gyümölcsökre.

3. Tu biSvati találkozás:
Február 6-án, mincha előtt terített gyümölcs asztal fogadta a minchára érkezőket. A Nőegylet tagjai is színesítették a jelenlévőket. Shmuellel és gyermekeivel együtt közösen mondtuk a brochékat.
A fa, és termései szimbolikusan az egész délutánt körbefonták – a Svat hó15-én. Tu biSvat 15-én egész nap középpontban a gyümölcsök álltak terített asztalokkal.
A fák a folytonosság szimbólumai, mi újra fát ültettünk - korábban a romániai hittestvéreinkkel együtt tettük. Most is szeretettel gondolunk rájuk.
Tartalmas Tu biSvat volt, hála az Ö…valónak!
Nemes szándékunkat reméljük, hogy meghálálja az Ö…Való, és a természet is!

 

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. április 15.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013