Infoblokk
logo logo logo

TubiSvat a Nagyváradi Zsidó Hitközség vendégeként

Január 20-án, Svat hó 14-én a Debreceni Zsidó Hitközség tagjainak nem hagyományos Tu biSvati programban volt része. Hosszú éveken át a nagyváradiak voltak a vendégeink, a közösségük tagjai mellett kulturális csoportjai adtak műsort számunkra. Most hosszú évek után fordult a kocka, hitközségünk utazott a Nagyváradi Zsidó Közösségi Központ meghívására a határ túlsó oldalára. Magyarországon még tél van, megtapasztaltuk ezt vasárnap reggel, amikor az imádkozás után a hószállingózásban elindult a buszunk. Ami vigasztalt bennünket ebben az időben, az a tény, hogy Izraelben vége a télnek, és újjáéled a természet, kezdenek rügyezni és hirtelen virágba borulni a fák. Ennek a gondolata, a barátainkkal való közös ünneplés hatotta át az egész napot.


Látogatásunk programja két részből állt, egyik a Váradon lévő megújult vallási örökségek megtekintése, a másik: az ünnepi kulturális program megtekintése volt.
A hitközségi székháznál Seidler András Zs.K.K. igazgató és Felix Koppelmann hitközségi elnök fogadott bennünket. Jól esett a meleg kávé, az üdítő a sütemények kíséretében.
A szakrális terekkel való ismerkedés a Zsidó Múzeumban kezdődött. Szakszerű idegenvezetésben volt részünk, Lívia és Ádám által. Nagyváradnak ez a harmadik zsinagógája, amelyet felújítottak, mert fontosnak tartották, hogy emléket állítsanak a nagyváradi zsidóságnak, amely nem kevéssé hozzájárult a város fejlődéséhez. A múzeum-zsinagóga falai fehérek, a belső térben a fehér és a kék, az izraeli zászló két színe dominál. A karzat falain pedig már megkezdték az áldozatok neveinek megörökítését.
A földszinten kronologikus sorrendben ismertetik a zsidóság jelenlétét Nagyváradon és környékén, továbbá a zsidó vallási hagyományokhoz köthető tárgyak, kiadványok láthatók, az emeleten pedig a nagyváradi vészkorszakot és a váradi gettóéletet bemutató tárlat került bemutatásra. Feljutva az emeletre a padlón egy sínpár rajza látható, mely a koncentrációs táborba vezető vasúti sínekre utal. Az emeleten, közvetlenül a lépcsősor melletti falakra a holokausztban elpusztított zsidók nevei olvashatók.
Utunkat a Körös partján ékeskedő felújított ZION Neológ Zsinagóga felé folytattuk. Akárcsak a többi zsinagóga esetében, itt is mór eredetű, gazdag külső és belső díszítéssel találkozhatunk. Bámultuk az eredeti állapotába visszaállított monumentális méretű Zion Zsinagógát.
Ezután visszasétáltunk a nagy ortodox zsinagógához a Mihai Viteazul utcára, mely a máig működő közösség helye a nagyváradi zsidóságnak. Lenyűgöző eklektikus stílusú épület, amelyen azonban mór építészeti hatások is felfedezhetők, például a frízeken. Gyönyörűen felújították a szakemberek restaurátorok segítségével, megőrizve a múlt emlékeit. Itt hallhattuk Koppelmann elnök ismertetőjét is.
Utána a hitközség kóser konyháján nagyon finom ebéddel láttak bennünket vendégül.

Majd következett az ünnepi műsor. Először Koppelmann elnök úr köszöntötte a közönséget, kiemelten üdvözölte a debreceni vendégeket. Az ünnep jelentőségéről történészi részletességgel beszélt, a termések szabályos felhasználását is elmagyarázta. Az ünnep természetvédelemhez kapcsolódásáról sem felejtkezett el.
Shraya Kav izraeli rabbi, mint az egyik újévet - említette a fák újévét a négy új év közül.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke köszönetet mondott a meghívásért. Lehetséges, hogy egy újabb ciklus kezdődik, amikor is a debreceni közösség jön Nagyváradra erre az ünnepre. Kielemelte a két közösség testvéri kapcsolatát, mely példaértékű, a DZSH is bármikor szívesen látja Zsidó Negyedében a nagyváradi hittestvérinket.

Ezután következett az ünnepi kultúrműsor a Hitközségük kultúrtermében. A Vilán Gyuri kórus műsorával kezdődött a Tu biSvat-i program. A Tu biSvati dalok mellett az izraeli és zsidó dallam világból ismert zenékkel szórakoztatták a lelkes közönséget, mely örömmel kapcsolódott be az éneklésbe. Az Or Neurim nagyváradi tánccsoport tagjai Izraelt hozták el számunkra a kék-fehér ruhákkal és mozgáskultúrájukkal. Mindig van valami meglepetés, Ferenc István, ifjú „hegedűművész” játéka nagyon kedves volt. A Hakeshet Klezmer Zenekaruk, mint évek óta mindig, most is megörvendeztettek bennünket új számokkal. A Seidel András vezette zenekar világszínvonalú produkcióban részesítette a közönséget. Profi énekesük, Eszter ismét lenyűgözte hallhatóságot. Az ütemes tapsot mindannyian kiérdemelték.

A műsor végén stílszerűen kiosztásra kerültek a földön, illetve a fán termő gyümölcsöket tartalmazó gyümölcs tálak.
Vittünk a debreceni hitközségi újságjából, melyben a köszöntőt románul írtuk.
Jó volt együtt lenni nagyváradi hittestvéreinkkel, belelátni az életükbe, itt csak hivatalos határ van, ami a mi kapcsolatunkra nem érvényes. A tavaly Debrecenben közösen elültetett gyümölcsfa szépen gyarapodik, jó talajon él.

Akinek nem sikerült részt venni a nagyváradi TubiSvati ünnepségen, a január 27-i szabadegyetemi program keretében pótolhatja gyümölccsel való TubiSvat megemlékezést a Debreceni Zsidó Hitközségen!

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013