Infoblokk
logo logo logo

TubiSvat a Pásti utcában Debrecenben

Helyben, a Zsinagógában a sokszínűség!


Február 4-én, Svat hó 19-én ismét benépesült a Pásti utcai Ortodox Zsinagóga. A határon innen és túli közönségnek tartalmas kulturális programban és Tu biSvat-i ünnepségben volt része. De a tanulás sem maradt el. A hallgatóság érezhette a kultúra és a vallás összhangját a multifunkcionális autentikus Zsinagógában. Már másodjára a Pásti utcai Zsinagóga adott otthont a közös ünneplésnek.
„Igaz, még Magyarországon tél van, de ebben az időben Izraelben vége a télnek, és újjáéled a természet. Ekkor kezdenek rügyezni és hirtelen virágba borulni a fák” - kezdte bevezetőjében Kreisler Gábor a szabadegyetem programszervező. Ezzel a délutánnal, mint a kultúrházak éjjel-nappali programjaihoz is - méltóan csatlakoztunk tartalmas programmal, hiszen a zsidó kultúra része az egyetemes kultúrának a fa, és termése szimbolikusan az egész délutánt áthatotta.

A tanulás, az ismeretszerzés nagyon fontos, ez tart fenn bennünket. A nap egy szabadegyetemi előadással kezdődött 14 órakor. Dr. Fényes Balázs, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem docense a Talmudról, a zsidó világirodalom nagyszerű gyűjteményéről beszélt mindenki számára érhető módon. Képet kaptunk a Tórához kapcsolódó szóbeli és írásbeli tanokról az élvezetes ismertterjesztő előadáson. Láttuk, van még mit tanulnunk… A teljes délutáni összejövetel nyitott rendezvény volt - felekezettől függetlenül.
A program a Tu Bisvat, a Fák újéve megemlékezésével folytatódott, melyről Dr. Fényes Balázstól is hallhattunk beleszőve a Talmudról tartott előadásában, utalva a négy fajta újévre. Dickmann Sándor, a Debreceni Zsidó Hitközség egyik alelnöke köszöntötte András Seidlert, Nagyváradi Hitközség Közösségi Központjának igazgatóját, Adrian Besa szatmárnémeti, Ferber György nyíregyházi elnököket, akikkel nagyszámú közösség jelent meg. Köszöntőjében kitért a fának életünkben betöltött óriási és sokrétű szerepéről.


A délután műsorközlője Fehér Tamás volt, akinek mondandója humort most sem nélkülözött.
Ezután a színpadot a nagyváradiak foglalták el, akiknek programját az est folyamán végig András Seidler ismertette. Ő is aktív zenészként ténykedett a színpadon. A Vilán Gyuri kórus műsorával folytatódott a Tu biSvat-i program. A Tu biSvati dalok mellett az izraeli és zsidó dallam világból ismert zenékkel szórakoztatták a lelkes közönséget, mely örömmel kapcsolódott be az éneklésbe. Ezután egy új hagyomány kezdetének lehetett tanúja közönség, kivonultunk az udvarra. A Fák ünnepének jelképe valósággá vált a Nagyváradról érkezett gyümölcsfa ültetésével, mely a jelen és a jövő lehetősége és eredménye a közös újév megtartása, a határon túli, a debreceni és a környékbeli hitközségek tagjainak részvételével. A vendég Hitközségek és a debreceni hitközség tagjai közösen ültették e gyümölcsfát. Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés hagyománnyá válik Debrecenben, a Pásti utcai Zsinagóga udvarán. Mielőtt visszavonult a közönség, útba ejtette a Bet Hamidrast (kis zsinagógát), ahol az érdekeltek délutáni imádkozáson vehettek részt. Az előimádkozó teendőit Kav-Srayra nagyváradi rabbi látta el. Az Örökkévaló biztosan lenézett ránk, láthatta: együtt vagyunk! A Pásti utcai Zsinagógában tovább folytatódott a műsor. Az Or Neurim nagyváradi tánccsoport tagjai Izraelt hozták el számunkra a kék-fehér ruhákkal és mozgáskultúrával. A Hakeshet klezmer zenekaruk már világszínvonalú, mint évek óta mindig, most is megörvendeztettek bennünket új számokkal is. Az új profi énekesük, Eszter még nagy jövő előtt áll. Az ütemes tapsot mindannyian kiérdemelték.

Stílszerűen Kav - Srayra nagyváradi rabbi az izraeli himnuszt, a Hatikvát adta elő búcsúzásként. Mint tudjuk, a Hatikva, reményt jelent. Van remény közösségeink fennmaradására, ha együtt tevékenykedünk a határ mindkét oldalán.

Az ünnep a sokféle gyümölcsöt tartalmazó – kb. 230 csomag kiosztásával fejeződött be. A földön, illetve a fán termő gyümölcsökre az áldásokat Fehér Tamás műsorvezető mondta el.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. június 25.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013