Infoblokk
logo logo logo

Turisztika az örökségvédelem jegyében Debrecenben

Immár 20. alkalommal szervezte meg a Debreceni Zsidó Hitközség a Debrecen és Határon Túli Testvérhitközségeinek nemzetközi konferenciáját 2019. szeptember 5-7. között Debrecenben. A rendezvény támogatói MAZSIHISZ és Debrecen Megyei jogú Város Önkormányzata volt.
Szeptember 5-én, csütörtök délután hivatalos regisztrációval kezdődött a konferencia. A vacsora és az ima után kulturális táplálékhoz jutottak a részvevők. A „Bar Micvó Fiúk” című filmet tekinthették meg az Apolló moziban, mely Oláh Katalin, és Csukás Sándor munkája. A mély mondanivalóval rendelkező filmről a vetítés után Heller Zsolt beszélgetett a film alkotóival.
A konferencián a színvonalas előadások és beszélgetések színhelyéül a Pásti utcai felújított „multifunkcionális” Ortodox Zsinagóga és a hitközség székházában lévő kultúrterem szolgált. A találkozó témája nagyon aktuális volt: Kulturális és Épített Örökségvédelem a Turisztika jegyében…
A konferencia megnyitóján részt vett Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete, Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, Dr. Seszták István Főhelynök atya, a Hajdúdorogi Görög- Katolikus Főegyházmegye képviseletében, Pető Albert Lelkipásztor, a Debreceni Baptista Gyülekezet képviseletében, Dr Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektor helyettese, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke, és Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Elsőként Dr. Papp László polgármester köszöntötte a megjelenteket.
Elmondta, hogy a Debreceni Zsidó Hitközség évek alatt formálódó törekvése párhuzamba állítható Debrecen szándékaival is, hogy városunk a régió gazdasági, kulturális, oktatási és egyben spirituális központja legyen. Az elmúlt öt évben újultak meg a zsidó közösség épületei, és lettek mára újra a Debreceni Zsidónegyed látványosságai, a város meghatározó vallástörténeti emlékei. Debrecen elkötelezett amellett, hogy városunkban származástól, nemtől, kortól vagy vallási hovatartozástól függetlenül bárki megtalálhassa azt az utat, ami az élete kiteljesedéséhez szükséges - hangsúlyozta Debrecen polgármestere. Debrecen egykoron a magyar zsidóság egyik szellemi és kulturális központja volt, olyan zsidó értékekkel, amelyek fontos részét képezték és képezik ma is a debreceniségnek.

A konferencián Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete munkájának egyik utolsó állomása volt a debreceni látogatás. Köszöntőjében a kulturális örökség és a hagyományok közösség összetartó erejére hívta fel a figyelmet. Azokon a helyeken, amelyek távol esnek a zsidó kultúra központjaitól, nehéz feladat a zsidó életformát tovább éltetni, de a mi felelősségünk, hogy a zsidó kultúrát tovább örökítsük” – emelte ki a nagykövet.
Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett az európai zsidó közösség mellett, és büszke az itt élőkre, akik nagyban hozzájárulnak országunk fejlődéséhez. Kitért a kormány azon törekvéseire is, melyekkel a zsidó közösség kulturális értékeinek továbbörökítését támogatják, így az elmúlt években országszerte több zsinagóga is megújult.
Dr. Seszták István Főhelynök atya valamint Pető Albert Lelkipásztor az egyházaik nevében köszöntötték a konferencia résztvevőit és tanítással adtak erőt közösségünknek.
Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektor helyettese a hitközség és az egyetem kapcsolatáról beszélt. A diákok zsidó hagyományokról kapcsoló képzésébe a Zsidó Negyed is bekapcsolódik. A Néprajzi tanszék segíti a Zsidó Negyed szakmai munkáját.
Heisler András MAZSIHISZ elnök a közösségeknek nyújtható segítségekről biztosította a résztvevőket.
Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke összefoglalta a korábbi konferenciák találkozóit. A beszédéből idézve: a hitközségünk kiemelt feladatának tekinti a vallási élet fenntartását, s büszkék vagyunk arra, hogy vidéken tudjuk biztosítani minden idelátogatónak a hitélethez szükséges feltételeket: a kóser konyhát, a mikvét, imádkozási lehetőséget. Debrecen város infrastruktúrája, kiegészülve hitközségünk lehetőségeivel, biztosítja egy igazi turisztikai régióközpont létrehozását, mely felölelné egyrészt a Kelet-magyarországi zarándokhelyeket, másrészt a határon túlra is terjeszkedhet, hisz nagyon sok vallásturisztikai potenciállal rendelkeznek szomszédjaink.
Debrecen egy folyamatosan fejlődő város, melyhez közösségünk is méltó partner kíván lenni további fejlődésünk, fejlesztéseink tekintetében.
Az üdvözlő előadások közben Éliás Viktor kántor és Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna alelnök zongora-kíséretében előadott – a zsidó világban ismert dallamok színesítették a programot. Az első szám számunkra a különösen kedves „Szól a kakas” kezdetű volt.


Délután konstruktív szakmai előadások voltak.
Felszólaltak:
Dr. Róna Iván (BZSH Turisztikai Igazgató)
Dr. Forisek Péter (Debreceni Egyetem Főigazgató, docens)
Cservák Sándor (Debreceni repülőtér)
Kőszegi Zoltán (MAZSIHISZ kommunikációs vezető)
Tarnóczi Barna (Tensi Holiday igazgató)
Kovács Róbert (Szabadkai Zsidó Hitközség)
Róth Tibor (Brassói Zsidó Hitközség)
Papp István (Szatmárnémeti Zsidó Hitközség)
Felix T. Koppelmann (Nagyváradi Zsidó Hitközség)
Ionel Schlesinger (Aradi Zsidó Hitközség)
Kreisler Gábor (Debreceni Zsidó Hitközség)


A hitközségek képviselői beszámoltak a turisztika területén lévő lehetőségekről, eredményeikről. A Dr. Róna Iván előadásán kicsit nyitva maradt a szánk. Megfelelő infrastruktúrával, apparátussal komoly bevételeket lehet elérni. További segítségét ajánlotta fel a BZSH turisztikai igazgatója. Az előadóktól hallhattuk, hogy a többi hitközség erején felül próbálja hasznosítani turisztikai lehetőségeit, mindenhol találtunk követnivalót. Ezt kiegészítette az egyetem korszerű támogatási lehetőségéről tartott előadás Dr. Forisek Péter részéről. A Tensi Holiday utazási iroda által kínált lehetséges együttműködés ajánlata is előrehaladást jelenthet, melyhez információs kérdőívet tölthettünk ki. A MAZSHISZ kommunikációs vezetője feltérképezte a zsidóság helyzetét. Jó volt látni a közösség építés fontosságát. A Debreceni repülőtérről adott tájékoztatóból láthattuk, hogy jó háttérül szolgál további munkánkhoz.
Róbert Péter könyvbemutatóján „A cionista ellenállás” című alkotását mutatta be. Erről a számunkra fontos mozgalomról szóló könyv a Magyar Cionista Szövetség kiadásában jelent meg.
A péntek esti és a szombati imádkozás a szokásosnál nagyobb létszámban, tradicionális módon zajlott le. Különösen örültek a reggeli és esti imádkozásoknak azon hittestvéreink, akiknek nincs, vagy csak kevés lehetőségük adódik a napi hitéletre. Szombaton az ünnepélyes hangú imádkozáson 3 cohen is megtisztelt bennünket. Ügyesen kellett sakkozni a samesznek a Tórához való felhívásoknál. Délután az imádkozásnál a tanulás sem maradt el, mely az aktuális „Softim” heti szakaszhoz kapcsolódott.
A konferencián az étkezések a Hitközség kultúrtermében zajlottak. A kóser konyhánk által készített fogásokat a résztvevők nagy élvezettel és megelégedéssel fogyasztották.
A kerekasztal beszélgetések előtt Lebovits Imre ny. egyetemi docens gondolatait hallhattuk a magyar zsidóság holokauszt előtti időszakáról. Erről a korszakról sem szabad elfelejtkezni. A kassai Győri Márta bemutatta a Kassát ismertető turisztika anyagait. Dub László, a bözödújfalusi szombatosokról mesélt. A történet érdekes lehet az odalátogatóknak, annak ellenére is, hogy vallási eredetük nem egyértelmű az itt lakóknak. A péntek délutáni előadásokhoz kapcsolódó hozzászólások a kerekasztal beszélgetéshez tartoztak. Megfogalmazódott, hogy össze kell fognunk, egyletet, bloggot kell létrehozni, egymást informálni. Ezt szorgalmazta Heller Zsolt, a Közép és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének titkára. Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kifejtette, hogy rendkívül hasznos, és építőjellegű ez a Konferencia, melynek eredményét azzal foglalta össze, hogy a vallási hagyományaink fenntartásában, a turisztikai lehetőségek kiaknázásában együtt kell működni. Ebben Debrecen és a Közép-és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Szövetsége koordináló szerepet vállal. A konferencia családias légkörben, minden protokolltól mentesen zajlott le. A korábban kialakult személyes kapcsolatok tovább mélyültek a tapasztalatcseréken, valamint a közös étkezéseken és programokon.
A szervezők jövőre, a XXI. konferencia szervezésénél igyekeznek újabb aktuális problémát megcélzó témát kitűzni.


A szombati ebéden és vacsorán a Debrecenben vendégeskedő Yossy, New-yorki kántor hangját csodálhattuk meg. A szombat kimenetele után – „flashmob szerűen” Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna zongora kíséretével a ”Szól a kakas már”, és több ismert dallam hangzott fel. Azt lehet mondani, hogy ez a nagykállói rabbitól származtatható mű a konferenciáink himnusza lett!
Kellemes és hasznos 3 napot töltöttek együtt a közösségek vezetői, aktivistái. Nem kérdés, hogy „jövőre veletek ismét Debrecenben!”

Részletes beszámolót az Új Életben olvashattok majd Gál Juli tollából.

 

 

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013