Infoblokk
logo logo logo

„Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában”

A debreceni zsidóság értékeinek, közkinccsé tételének újabb lehetőségei

A TOP-6.1.4-16 „Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés” című felhívás keretében „Turisztikai attrakciófejlesztés a Debreceni Zsidó Hitközség székházában” pályázat keretében fejlesztés indult el. Debrecen Megyei Jogú város Önkormányzata mellett konzorciumi partnerként közreműködik a Debreceni Zsidó Hitközség a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán.


A projekt a Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky utca 26. szám alatti Székház épületében kialakítandó turisztikai attrakció megvalósítására irányul. A 30 millió forint támogatásban részesült projekt célja a zsidó hagyományok közösség és turisták számára történő bemutatása, látogatóbarát megismertetése a mai kornak megfelelő, fiatalok számára is érdekes, modern eszközök használatával. Az attrakciófejlesztés megvalósítása nem csak látogatóbaráttá, hanem interaktív módon érthetőbbé, kommunikatívabbá teszi a kibővített Zsidónegyed turisztikai értékeinek bemutatását. kialakításra kerül a kiállító szoba (rabbi szoba), melynek századelős berendezésével, kulturális emlékeivel a második világháború előtti zsidó polgári otthon miliőjét mutatja be.
A projekt másik célpontja a vendéglátó egység étkezőjének fejlesztése, a folyosók, a helyiségeket összekötő útvonalak, a bejárat esztétikai felújítása, az attrakció közvetlen környezetének fejlesztése, melynek keretében az udvar esztétikusabbá történő átalakítása valósul meg. A kertben híres és közéleti zsidó személyek bemutatására szolgáló információs táblákat helyeznek el, amelyre az adott személy életének jellemző állomásai, valamint munkásságának fontosabb elemei kerülnek.
Február 20-án sajtótájékoztató keretében ismerhették meg a projekt célját a részvevők a Hitközség székházában.


Heller Zsolt által előkészített tájékoztatón először Dr. Papp László polgármesternek adta meg a szót a moderátor. A Polgármester elmondta, hogy ma Debrecenben él az ország második legnagyobb zsidó közössége, bár számban megfogyatkozva. Ennek történelmi okai vannak, a második világháború borzalmai, a holokauszt. Nagyon fontos emlékezni, tisztában lenni a hibákkal, bűnökkel, de próbáljuk meg figyelmünket arra irányítani, hogy van jövő, van értelme építkezni. A város és a zsidó hitközség legnagyobb közös vállalkozása, hogy erősítse a debreceni zsidó közösséget lélekben és lélekszámban is. A Tel-avivi repülőjárattal megnőtt a városunk iránti érdeklődés, a kibővített Zsidó Negyed lehetőségei mellett fel kell készülni a magas színvonalú kóser étkezési ellátásra.


Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke kifejtette, hogy szeretnének a közeljövőben továbblépni, és olyan éttermet létrehozni, amelyet nemcsak a zsidó közösségnek szánnak, hanem mindenkinek, akit érdekelnek a gasztronómiai tradicionális különlegességek. Fontos a rabbik életének a megismerése, akik egész életükben tanultak, tanulnak, közöttük csoda rabbik is voltak. Ennek tanulmányozása a jelen és a jövő szempontjából elengedhetetlen. Az elnök kiemelte: a debreceni polgárok és az idelátogató turisták előtt egyaránt nyitva áll majd az ajtó, nyíltság jellemző a hitközségünkre.
A résztvevők megtekinthették a felújítás látványterveit. Láthatták, hogy nem csak egy papíron lévő tervről van szó, saját szemükkel tapasztalhatták, hogy a helységek felújítása már jó ütemben halad.

 

Tartalomhoz feltöltött képek

2024. május 26.  | 

Hírlevél

Ha rendszeresen szeretne értesülni aktuális eseményeinkről, programjainkról, akkor kérjük, adja meg nevét és e-mail címét.

 

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!

Polgári naptár
Zsidó naptár

Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Zsinagógák

  • 4025 Debrecen, Pásti u. 4.
  • 4025 Debrecen, Kápolnási u. 1.

Információk

  • Elnök: Horovitz Tamás
  • Alelnökök: Keresztes Attila
                    Dr. Grosz Zsuzsanna
  • Elérhetőség: 4025 Debrecen,
                       Bajcsy Zs. u. 26 sz.
  • Ügyfélfogadás: hétköznapokon 8:00 – 14:00
Cím: 4025 Debrecen, Bajcsy Zsilinszky. u. 26.
Levelezési cím : 4001 Debrecen, Pf. 62. | E-mail: debrecenizsidosag@gmail.com
Telefon: +36 52 415 861, +36 30 846 1703 | Fax: +36 52 533 273
 
Impresszum | Kapcsolat
Debreceni Zsidó Hitközség - Minden jog fenntartva © 2013